TÜSİAD'dan Sarkozy ve Merkel'e mektup

TÜSİAD, imtiyazlı ortaklığın Türkiye için bir alternatif olamayacağını belirtti.

TÜSİAD'dan Sarkozy ve Merkel'e mektup

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, Türkiye'nin AB'ye katılımı konusunda son günlerdeki demeçlerine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, TÜSİAD'ın, Merkel ve Sarkozy'nin, AB'nin Türkiye'yi de içeren yeni üyeleri alarak genişlemesi fikrine karşı yöndeki açıklamalarını ve Türkiye ile tam üyeliğe alternatif olarak imtiyazlı ortaklık önerilmesini kaygı ile izlediği kaydedildi.

AB'nin kurucu anlaşmasında yeni üyeler için gerekli prosedüre ilişkin maddelere değinilen açıklamada, Türkiye'nin bu süreçten başarıyla geçtiği belirtildi.

Buna karşın Avrupa'daki bazı siyasal çevrelerde, bu sürecin meşruluğunu sorgulayan ve kamuoyunda Türkiye karşıtlığını kışkırtan bir yaklaşımın ortaya çıktığına işaret edilen açıklamada, ''Bu noktada, AB'nin kurucu nitelikteki anlaşmasında yer alan ilkeler ve esasları yeniden hatırlamak gerekmektedir'' denildi.

Açıklamada, mevcut siyasi ve ekonomik sorunların, Avrupa'daki tüm siyasi liderleri ve kamuoyunu kaygılandırdığı ifade edilerek, Avrupa'nın geleceği konusunda en etkili ülkeler arasında yer alan Fransa ve Almanya'nın, AB'nin dünya siyasetinde ve ekonomisinde oynayacağı stratejik rolü göz önüne alarak, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecini daha uzak görüşlü bir çerçevede ele alması beklentisi ortaya konulurken, şu görüşlere yer verildi:

''Hukukun üstünlüğüne dayalı bir Birlik olmak ciddi bir özelliktir. AB'nin Türkiye'ye ya da herhangi bir ülkeye yönelik taahhütleri, üye bir ülkedeki siyasal dalgalanmalara bağlı olmamalıdır. Avrupa hukukunun 'Ahde Vefa İlkesi', AB'nin küresel konumu açısından, güven ve itibar unsurudur. Bu nedenle, nasıl ifade edilirse edilsin, 'imtiyazlı ortaklık', Türkiye için bir alternatif olamayacaktır. Türkiye'nin AB kriterlerini yerine getirmesi ve Avrupa'nın küresel gücü için bir artı değer haline gelmesi halinde oluşacak senaryoya karşı çıkmak, Avrupa'nın ortak değerleri, ilkeleri, ortak çıkarları ve akılcı düşünce geleneği ile bağdaşmamaktadır.''

MERKEL VE SARKOZY'YE DE GÖNDERİLECEK
Açıklamada, ''Türk toplumu, Avrupa demokrasinin etkin bir üyesi olma yolunda kararlı bir şekilde ilerlemektedir. Türkiye AB üyeliği için hazırlanırken, AB'nin de daha fazla siyasi tutarlılık, yüksek küresel ekonomik rekabet gücü ve etkin çalışan kurumlar yönünde gelişmesini temenni ediyoruz. Ancak bu yönde ilerleyen bir AB, Türkiye için saygınlığını koruyan bir tercih olmaya devam edecektir'' ifadeleri kullanıldı.

Açıklama kapsamındaki görüşler, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ imzalı mektuplar aracılığıyla Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye de iletilecek.

Sayfa Yükleniyor...