‘Uzun vadeli fonlar cari açığa ilaç olacak’

Bireysel emeklilik fonlarının uzun vadeli yapılarıyla Türkiye’nin tasarruf ve cari açık sorununun çözümüne katkıda bulunması bekleniyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cuma günü hükümet programında bireysel emeklilikte biriken fonların büyümesi için vergi dahil olmak üzere her türlü tedbirin alınacağını söyledi. Başbakan’ın açıklamaları, bireysel emeklilik sektörünü sevindirdi. Vergisel teşviklerle sektörün ivme kazanacağı belirtiliyor.

Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan cari açığa bireysel emekliliğin ilaç olabileceği ifade ediliyor. AvivaSa CEO’su Meral Eredenk, cari açığın kapatılması ve tasarrufların artırılmasında cari açığın önemli bir rol üstleneceğini belirterek, “Ne yapılacağına yönelik şu anda bize yansıyan birşey yok. Ancak, vergi avantajının peşin (tax credit) olarak ödenmesi uzun zamandır gündemimizde. Ancak, son kararı Maliye verecek” dedi.

Milliyet'in haberine göre, Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı da, sektörün gündeminde tax credit’in olduğunu belirtti.

Şu anda Türkiye’nin en önemli sorununun cari açık ve buna bağlı olarak tasarruf açığı olduğunu belirten Erhan Adalı şöyle dedi:

“İç tasarrufun düşük olması nedeniyle cari açık yurtdışı kaynaklarla ve sıcak para ile finanse ediliyor. Uzun vadeli emeklilik fonları cari açık ve tasarruf sorununun ilacı. Hollanda’da emeklilik fonları 800 milyar euro’ya ulaştı. Bizde ise hâlâ 6 milyar euro civarında. Sektöre verilecek teşvik hem bireylere hem de ekonomiye fayda sağlayacak” dedi.

Adalı, işveren katkılı planların zorunlu hale getirilmesinin de gündeme gelebileceğini söyledi.

‘DOĞRUDAN TEŞVİK GELEBİLİR’
Sektörde vergi konusunda beklenen düzenlemenin yurtdışında yaygın olarak kullanılan tax credit (peşin ödeme) uygulaması olabileceği belirtiliyor. Mevcut uygulamada, kişiler ödedikleri primleri çalıştıkları insan kaynaklarına veya muhasebesine veriyor. Kişinin vergi dilimine göre, bu avantaj maaşa yansıtılıyor. Tax credit uygulanırsa, primler kişilerin bireysel emeklilik hesaplarına aktarılacak. Örneğin, 200 TL ödeyen bir kişi yüzde 15’lik vergi dilimindeyse hesabına 230 TL yatırılmış görünecek.

Bireysel emeklilikte, şu anda ödenen katkı payları maaşın yüzde 10’u ve brüt asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak koşuluyla gelir vergisi matrahından düşürülüyor. Sektördeki beklenti bu yüzde 10’luk avantajın da iki katına çıkarılması yönünde.

‘Uzun vadeli fonlar cari açığa ilaç olacak’  - 1

Sayfa Yükleniyor...