Vergiler üç ay indirimli

1600 CC'nin altındaki otomobillerde yüzde 37 olan ÖTV yüzde 18'e düştü. Konutta KDV yüzde 8'e düşürülürken, beyaz eşyada ÖTV 3 ay için kalktı.

Vergiler üç ay indirimli

Hükümetin iç talebi canlandırmaya yönelik tedbirleri devreye girdi.

Otomotiv sektöründe özel tüketim vergisi (ÖTV) ile 150 metrekare üzeri lüks konutlarda katma değer  vergisi (KDV) oranını indiren kararname yayımlandı.

Kararname kapsamında 15 Haziran'a kadar uygulanmak üzere, binek araçlardan motor silindir hacmi 1,600 cm3'ü geçmeyenler  için yüzde 37 yerine yüzde 18, 1,600cm3-2,000 cm3'ü geçmeyenler için yüzde 54, 2,000 cm3'ü geçenler için yüzde 80 oranında ÖTV ödenecek.

    ÖTV oranı otobüs için sıfırlanırken, kamyon, otobüs ve midibüs için yüzde 4 yerine yüzde 1, minibüs için yüzde 2 oranında uygulanacak.

Motosikletlerin silindir hacmi 250  cm3'ü geçmeyenlerden yüzde 22 yerine yüzde 11, bu motor hacminin üzerindekilerden ise yüzde 32 oranında ÖTV alınacak. 

KONUTTA 150 METREKARENİN ÜSTÜNE İNDİRİM
    Bugünkü Resmi Gazete'de yer alan kararnameye göre, 15 Haziran'a kadar uygulanmak üzere, net alanı 150 metrekare ve üzeri  konut teslimlerinde KDV oranı yüzde 8 olarak uygulanacak.

    Mükelleflerin, indirimli orana tabi işlemlerine ait iade hesabına, bu karar kapsamında teslim ettikleri konutlar nedeniyle  yüklendikleri vergiler dahil edilmeyecek.

BEYAZ EŞYADA SIFIR ÖTV
Beyaz eşyada yüzde 6 olan ÖTV oranı da 3 ay süreyle kaldırıldı.

    Resmi Gazete'de yer alan diğer bir Bakanlar Kurulu kararnamesi ile bankalar ve finansman şirketlerince kullandırılan tüketici  kredilerinde (ticari amaçla kullanılmamak kaydıyla gerçek kişilere kullandırılan krediler) Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF)  kesintisi oranı yüzde 10 olarak belirlendi.

Ekonomik önlem paketinin kamuya maliyetinin 5.5 milyar lira olduğu belirtiliyor.

Sayfa Yükleniyor...