Yabancılar borsada 8 ay sonra satışa geçti

Yabancılar İMKB'de 8 ayın ardından 59 milyon dolarla ilk kez satış tarafına geçti.

Yabancılar borsada 8 ay sonra satışa geçti

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) 2012 Haziran ayından itibaren sürekli net alış tarafında olan yabancı yatırımcılar, Şubat ayında 59 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi.

İMKB verilerinden derlenen bilgilere göre, yabancı yatırımcılar en son 2012 yılının Mayıs ayında hisse senetlerinde net satış yaptıktan sonra 8 ay boyunca net alış yaparak portföylerini 78.5 milyar dolara kadar çıkardı.

Bu yılın Ocak ayının son haftasına kadar devam eden, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin notunu çok kısa vadede yükseltilebileceği beklentileri ile tarihi kapanış rekorunu 86 bin 438 puana taşıyan İMKB'de yabancıların alışları yükselişte belirleyici olmuştu. Ocak ayının son haftasında Moody's'ten yapılan açıklamalarla not artırım beklentilerinin çok kısa vadede askıya alınması, İMKB'de sert düşüşlere neden olurken, yabancı yatırımcıların da özellikle büyük banka hisselerinde satış tarafına geçmeleri dikkat çekti.

HİSSELERİN YÜZDE 65'İ YABANCIDA
Yabancı yatırımcılar portföy büyüklüğü olarak İMKB'de halka açık kısmın ortalama yüzde 65'ini taşırken, işlem hacmi olarak ise İMKB'nin toplam işlem hacminin sadece yüzde 19'unu gerçekleştiriyor. 2012 yılı geneline bakıldığında yabancı yatırımcı işlemlerinin toplam işlem hacmindeki oranı yüzde 17.7 olurken, bu sene Ocak ayında yüzde 18.9, Şubat ayında ise yüzde 19.1 oldu.

Yabancı yatırımcıların işlem hacminin toplam işlem hacmine oranı 2005 yılından beri yüzde 14 ile yüzde 24 bandı arasında hareket ediyor.

Sayfa Yükleniyor...