Yalıtımla tasarruf önerisi

İZODER eski Başkanı Ürkmez: ''Şayet bu konutlar yalıtımlı olsaydı yılda 7,5 milyar dolar civarında enerji tasarrufumuz olurdu!''

Yalıtımla tasarruf önerisi

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) eski Başkanı ve BTM Polipan AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ürkmez, ısı yalıtım sektörünün 2003 ve 2007 yılları arasında yüzde 120, 2008-2009 yıllarındaysa küresel finansal krize rağmen yüzde 5 büyüdüğünü belirtti.
        
İnşaat sektöründeki küçülmenin yüzde 20 olduğu dönemde, yalıtımdaki büyümeyi, sektörün gençlik evresinde olmasına bağlayan Ürkmez, son yıllarda dünyada yaşanan enerji sıkıntısı ve kaynakların azalması nedeniyle sektörün önem kazandığını kaydetti.
       
Türkiye'nin enerji fakiri bir ülke olduğunu savunan Ürkmez, şunları söyledi:
        
'Tükettiğimiz enerjinin yüzde 75'ini ithal eder durumdayız. Rakamlar değişebiliyor, ancak 40-42 milyon dolar civarında bir enerji ithalatımız var. Ülkemizde 18 milyon konut var. Bu konutların yüzde 92'si yalıtımsız. Şayet yalıtımlı olsaydı yüzde 50 tasarrufla yılda ortalama 7,5 milyar dolar civarında enerji tasarrufumuz olurdu. Daha önce cebinizden 300 lira ısı yalıtımına para harcıyorsanız, bu yüzde 50 azalıyor, 150 lira cebinize para kalıyor. Ülkenin enerji tasarrufuna da katkınız oluyor.''
        
''4 YILDA AMORTİ EDİYORSUNUZ''      
Evine, binasına ısı yalıtımı yaptıran bir kişinin 4 yılda yalıtıma ödediği parayı amorte ettiğini ifade eden Levent Ürkmez, 100 metrekare bir evin ortalama yalıtım maliyetinin 4 bin lira olduğunu bildirdi.
        
Ülkenin enerji tasarrufuna destek vermek, aile bütçesini korumak gibi artıların yanı sıra ısı yalıtımının çevrenin korunmasına da yardımcı olduğunu vurgulayan Ürkmez, ''Yalıtım yaptığınız taktirde insanlığa da hizmet ediyorsunuz. Bir taraftan çevrecilik, milliyetçilik diğer taraftan kesenize katkı. Bir yatırımla 3 artı sağlanıyor'' şeklinde konuştu.
        
Ürkmez, ısı yalıtım malzemelerindeki KDV'nin geçici olarak kaldırılmasıyla, devlet teşviki çerçevesinde çok uzun vadeli geriye dönüşü 0 faizle kredi verilmesiyle sektördeki yatırımların hız kazanabileceğini söyledi.
        
Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde yalıtım yatırımlarında 30 yıl vadeli ve 0 faizli krediler kullanıldığına işaret eden Ürkmez, Türkiye'de buna benzer uygulamalarla 20 fabrikanın açılabileceğini, 150 bin kişiye de istihdam sağlanabileceğini iddia etti.
        
BTM'NİN 2010 HEDEFLERİ        

Türkiye'den 27 ülkeye ihracat yaptıklarını, Kazakistan'daki fabrikaları aracılığıyla da Türk Cumhuriyetlerine yalıtım malzemesi ihraç ettiklerini ifade eden Ürkmez, 2009 yılında 100 milyon dolar civarında satış cirosu elde ettiklerini belirtti.

BTM Grup olarak, 2013 yılında bu rakamı 150 milyon dolara çıkarmayı amaçladıklarını söyleyen Ürkmez, sözlerini şöyle sonlandırdı:

''Bu kriz, ihracatımızı da etkiledi. 15 milyon dolar civarındaki ihracatımız 9 milyon dolara düştü. 2010 yılından itibaren artacağı inancındayız. 2010 ve 2011'in çok parlak yıllar olmayacağını, 2009'dan daha iyi olacağını düşünüyoruz. Şimdi bekle-gör politikası izliyoruz. Yüzde 15 büyümeyi hedefliyoruz, ihracatımızın da aynı oranda artacağına inanıyoruz. 2010'da 11 milyon dolar civarında ihracat yapmayı hedefliyoruz.''
  




Sayfa Yükleniyor...