Yaratıcılıkta sınır yok!

Londra'nın iş merkezinde bir konserve kutusundan hareketle tasarlanan banka binası ya da Çin'de 4 binayı tek bir gökdelende sunan mimari anlayış...

Yaratıcılıkta sınır yok!

Mimari yarışında  inşaat şirketleri ya da proje sahipleri dışında artık şirketler de merkez binalarıyla birbiriyle yarışır hale geldi.

Günümüzde ofis mimarileri küresel ekonomide şirketlerin marka algılamasındaki kriterlerinden biri haline geldi. Önce BMW, 1970'li yıllarda dört silindirli motor şeklini verdiği yönetim merkezi binası ile  pek çok şirketin önüne geçti. Şimdi  aynı yarış Çin ve Ortadoğu gibi gelişen ekonomilerde de başladı.  Londra gibi finans merkezleri de bu yarışın dışında kalmadı.

Londra'nın iş merkezinde bir konserve kutusundan hareketle tasarlanan banka binası, ya da Çin'de 4 binayı tek bir gökdelende sunan mimari anlayış buna iyi bir örnek oluşturuyor. Şirketler mağazalarında da ilginç tasarımlarıyla göz kamaştırıyor. Dünyanın en büyük oyuncak şirketlerinden Mattel'in Çin'in Sangai şehrinde Barbie'nin pembe çerçeveli gözlüklerinden dünyaya baktığı mağazası da mimari ile ekonominin birleşmesine son noktayı koyan mimari örnekleri arasında yerini aldı.

BMW Binası Referans Noktası Oldu
BMW'NİN Münih'te bulunan dört silindirli motordan esinlenerek yapılan merkez binası bir dönem mimarlık dünyasında önemli bir referans noktası olmuştu. Hemen önünde showroomu bulunan bina Avrupa’daki ilginç binaların en güzel örneklerinden birini oluşturuyor. Viyanalı mimar Karl Schwarzer tarafında tasarlanan BMW Tower 101 metre yüksekliğinde ve 22 kattan oluşuyor. 4 yılda tamamlanan bina 1972 Münih Olimpiyatlarının hemen öncesinde açılmıştı.

Barbie'nin Gözlükleri
Mattel'in en havalı Barbie mağazası olan Shangai'daki merkez, pembe renkli ışıkları ile hem çocukları hem de hala çocuk ruhunu kaybetmeyenleri mağazaya davet ediyor. Mağazanın iç mimarisiyse dışından daha da çekici. Mattel'in Barbie'nin kahraman olduğu bir mağaza istemesiyle başlayan süreç şehrin ve ülkenin en pembe binasının yapılmasını sağladı. Binadakiler Barbie'nin pembe gözlüklerinden dünyaya daha keyifli bakıyor.

Konserveden Banka Çıktı
Londra merkezli İngiliz Bankası Loyds Bankası şehrin yeni sembollerinden biri olmaya aday. Foster & Partners tarafından tasarlanan bina ekolojik bina özelliklerine sahip. Konserve kutusundan esinlenerek yapılan bina daha yüksek olarak tasarlanmıştı fakat Tower of London'ın manzarasını kesebileceği düşüncesiyle kat sayısı azaltıldı.

Dört bina tek kulede
Çin'in ulusal sigorta şirketi olan Çin Sigorta Grubu'nun Schenzen şehrindeki merkez binası dört farklı bina ihtiyacını tek bir kulede karşılıyor. Birbiri üstüne yatay ve dikey serpiştirilmiş yapı hissini veren bina 49 kat ve 200 metre yükseklikten oluşuyor. Ofis bölümleri binanın dikey katlarına yerleştirilmişken, toplantı ve konferans salonları ve bahçe gibi sosyal alanlar binanın ortasındaki yatay bölümde toplanıyor. Güneş ve rüzgar enerjisi ile yeşil bina kriterlerine uygun olan yapı ekolojik bina teknolojileri ile enerji tüketimini de minimuma indiriyor.

Bombeli küreli Ar-Ge merkezi
Nestle'nin Meksika'daki Ar-Ge merkezi olan bu bina içerisinde labaratuvar, test bölümü, oditoryum gibi alanları barındırıyor. Isırılmış bir elmanın kare şeklindeki görüntüsünden esinlenerek oluşturulan bina Rockind Arqutectos tarafından tasarlandı. Binada sofistike teknolojiler yerine karışık geometrik küre görüntüsü verildi. Binanın alt bölümlerindeki küresel bombeler çelik değneklerle desteklendi. Dış kısmı metal ve cam ile kaplı binanın içi ise dışından daha renkli objeler kullanıldı.

Emlaktimes

Sayfa Yükleniyor...