'Yaşasın Mimari' ile AB’den Türkiye’deki Mimari Bilince Katkı

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’nin, Avrupa Birliği fonlarından yararlanarak hazırladığı “Yaşasın Mimari” isimli belgesel dizi, ülkemizde mimari alanda ilgi eksikliğinin sonuçlarını ve kaliteli ortamlarda yaşama farkındalığını, izleyiciye çok yalın bir dille anlatıyor. Program içerik olarak Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor.

'Yaşasın Mimari' ile AB’den Türkiye’deki Mimari Bilince Katkı

Belgeselin temel amacı, her kesimden izleyicinin daha iyi mimari yapılaşmayı talep eder hale gelmesi yolunda, kaliteli mimari bilinç yaratmaya katkı sağlamak. Mimarlığın etkin bir kültür alanı olarak kullanıldığı AB ülkelerindeki deneyimlerin, uzmanlar aracılığı ile seyirciyle paylaşıldığı dizide, Türkiye’de bu standartların nasıl uyarlanabileceğinin ipuçlarına da yer veriliyor.Yurtiçi ve yurtdışından ünlü mimarların konuk edildiği bu belgeselde, Avrupa’da ve Türkiye’de fonksiyonelliğini sürdüren seçkin mimari örnekler üzerinden çağdaş mimarlık, planlama, tasarım değerleri hakkında ilginç bilgiler gündeme getiriliyor.

Yaşadığımız alanların verimliğimizi etkileyen ortamlar olduğu düşünülürse; Oturduğunuz evde, çalıştığınız işyerinde ya da okulunuzda kendinizi iyi hissediyor musunuz? Gittiğiniz hastanenin yapısı sizi nasıl etkiledi? En son gittiğiniz lokantada huzurlu muydunuz? Bir bina veya yeşil alanlar kendinizi iyi hissetmenize nasıl yardımcı olur? İşte tüm bu soruların cevapları sokaktaki adamdan, mimarlara kadar herkesin kolaylıkla anlayabileceği bir dil ve sürükleyici bir üslupla izleyene aktarılıyor. Bu belgesel, her gün içinde yaşadığımız evlere, ofislere, girip çıktığımız alışveriş merkezlerine farklı bir gözle bakmanıza yardımcı oluyor.

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Bodrum, Antalya, Kapadokya, Roma, Madrid, Barselona, Berlin, Hamburg, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag şehirlerinde çekimleri yapılan belgeselde, Türk ve Avrupalı mimarlar, kent tasarımcıları ve kent yöneticileri çarpıcı yorumları ile yer alıyor.

Kent yaşamını dönüştüren “Yaşama Makinası”nın mimarı Le Corbusier’den, dahi mimar Gaudi’ye, Mimar Sinan’dan Sedat Hakkı Eldem’e ünlü mimarlar, eserleri, mimarlık dünyasının bilinmeyenleri bu dizide izleyici ile buluşuyor.

Yirmişer dakikalık bölümlerden oluşan “Yaşasın Mimari” her Cumartesi saat:10:30 da NTV de yayınlanıyor.

Belgesel önümüzdeki aylarda Almanya’daki televizyon kanallarında da gösterime girecek.

Projenin geliştirilmesinde Alman Mimarlar Birliği (BDA) de destek verdi.

Ayrıca belgeselin DVD versiyonu, yerel yönetimler, üniversiteler, mimar odaları, ticaret odaları gibi kurumlara, ücretsiz olarak gönderilecek. DVD hazırlığına da Kale Seramik ve Efektif Menkul Değerler destek verdiler.

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Asbaşkanı Mimar Oğuz ÖZTUZCU’nun yöneticiliğinde,

Mimar Aslı ÖZBAY’ın içerik koordinatörlüğü ve sunuculuğunu yaptığı “Yaşasın Mimari”, mimarlardan oluşan bir ekip tarafından yayına hazırlandı.

"Yaşasın Mimari" Bölüm Başlıkları ve Danışmanlar:

Genel Danışman: Aydan BALAMİR

Bölüm 1: Mimarlık Hayattır – Danışman: Atilla Yücel
Bölüm 2: Mimar ve İsvereni – Danışman: Doğan Tekeli
Bölüm 3: Bir Kentte Dolasmak – Danışman: Şükrü Kocagöz
Bölüm 4 : Kentin İzi, Mimarisi – Danışman: Ertuğ Uçar
Bölüm 5: Dünyaya Yerleşmek – Danışman: Emre Arolat
Bölüm 6: Dünyada Yer Edinmek – Danışman: Ömer Kanıpak
Bölüm 7: Yerellik Yenilik Yersizlik – Danıman: Şengül Öymen Gür
Bölüm 8: Mimarlık Zamanın Barometresi – Danışman: Oğuz Öztuzcu
Bölüm 9: Mimarlıkta Sahtelik, Sahicilik – Danışmanlar: Abdi Güzer, Kadri Atabaş
Bölüm 10: Mimarlık Kültürel Yatırım – Danışman: Süha Özkan
Bölüm 11: Dönüsüm: Canlanma, Başkalaşma – Danışmanlar: Asuman Yeşilırmak, Güzin Konuk Bölüm 12: Yesil Hayat Mimarisi – Danışman: Ayşe Hasol Erktin
Bölüm 13: Gelecek ve Mimarlık – Danışmanlar: Abdi Güzer, Kadri Atabaş

İletişim İçin: Mine Görmezoğlu / Net İletişim 533 306 91 68 - 212 233 44 83 e-mail: mineg@net-iletisim.com

Sayfa Yükleniyor...