Yazıcı: Yüzde 20'lik zammı bütçe kaldırmaz

Devlet Bakanı Yazıcı, Türk-İş'in yüzde 20 zam önerisini bütçenin kesinlikle kaldıramayacağını söyledi. Piyasayı canlandırmak için ücretlerin iyileştirilmesini mümkün görmediğini söyleyen Yazıcı, "Bir puanlık zammın aylık maaliyeti 103 milyon" dedi.

Yazıcı: Yüzde 20'lik zammı bütçe kaldırmaz

Hükümet adına toplu sözleşme görüşmelerini sürdüren Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, NTV yayınında işçilerin yüzde 20'lik zam talebini değerlendirdi.

İşçilerin birinci yıl için yüzde 20 zam talebi var. Zam talebine ne diyorsunuz?

241 bin 143 işçimiz bu toplu görüşmeler sonucunda toplu sözleşme akdetmiş olacak. Toplu görüşmeler Türk-İş’le hükümet ve kamu iş ve sendikaları arasında yürütülüyor. Görüşmeler bittikten sonra kamuda çalışan bütün işçileri kapsayacak şekilde 265 adet toplu iş sözleşmesi akdedilmiş olacak. Yüzde 20 zam, asgari ücretin 1230 dolayına çıkartılması refah payı verilmesi, sosyal ödemelere yüzde 40 zam yapılması şeklinde öneriler var. Müzakere ediyoruz bunun aşamaları var. Uzlaşırsınız imzalarsınız uzlaşmazsanız hakeme gidilir. Tarafların grev-lokavt hakları var. Öteden bu yana sayın başbakanımızın 'ben çalışanlarımızı enflasyonun altında ezdirmeyeceğim' şeklinde beyanatı var.

Türkiye bütçesinin bu zam önerisini kaldırmayacağı çok açık ortada. Türkiye'nin 2007-2008’de çok fazla büyüdüğü iddiası da çok reel değil. Bu küresel krizin elbette Türkiye'yi etkilemediği söylenemez. Başbakanımız teğet geçti diyor ama etkilemedi anlamında değil. İşsizlik oranı son açıklanan rakamlara göre yüzde 15.8’e, bundan bir ay önce 16.1’e yükselmiş.

Masada bitecek mi bu görüşmeler?

İnşallah bitecek.

İşçiler diyor ki, 'Biz Ocak’ta aldığımız maaşı vergi dilimleri nedeni ile Mart’ta daha az alıyoruz.' Vergi dilimleri ile ilgili bir düzenleme düşünüyor musunuz?

Vergi dilimlerinde zaten bir değişiklik olmuş. Yüzde 25-27’ye çıkmış. Yıl içinde yıl sonuna doğru ellerine geçen parada bir azalma oluyor. Ama bu azalma bugün olmuyor; geçen yılda öyleydi evvelki yılda öyleydi. Dolayısıyla geçen yıl aynı ayda aldığı maaşla bu sene aynı ayda alacağı maaşı kıyasladığınızda, o aradaki zammı biz onlara vermiş oluyoruz. İlk defa bu sene uygulanır olsaydı, söyledikleri doğru. İkinci yarısından sonra yıl sonuna doğru ellerine geçen para giderek azalma olduğu doğru.

Dünyada krizi atlatabilmenin bir yolu da piyasayı canlandırmak ve ücretleri arttırmak şeklinde yorum yapanlar var. Bunu yapmayı düşünüyor musunuz?

Bu bütçe imkanları dolayısıyla mümkün değil. Bir puan zammın aylık maliyeti 103 milyon lira. Ağustos ayında da memur sendikaları ile kamu iş görüşmeleri yapılacak. Memur sayınsını dikkate aldığımız zaman memurlara bir puan zam verilmesi demek 630 milyon aylık maliyet demektir. Dolayısıyla bu işçilerle yapacağımız sözleşme, memurlarla yapacağımız sözleşmede esas teşkil edecek. Bütünü ile düşünerek bu sorunu çözecek, sözleşmeyi tamamlayacağız.

Sayfa Yükleniyor...