Yeni hükümetin güçlü yen sinyali doları eritti

Japonya'da yeni hükümetin güçlü yene izin vereceği sinyaliyle yen, ABD doları karşısında 9 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Yeni hükümetin güçlü yen sinyali doları eritti

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Japonya'nın yeni hükümetinin, ihracata bağlılığı azaltma çabaları nedeniyle güçlü yene izin vereceği sinyali üzerine yen, 88,22 dolarla 17 Aralık 2008'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Liberal Demokrat Parti (LDP), on yıllardır Toyota ve Sony gibi şirketlerin ihracatta rekabet edilebilirliğine yardım etmek amacıyla zayıf yeni desteklemişti.

Ancak Japonya'da yeni hükümeti kuran Japonya Demokrat Partisi'nin (DPJ) Maliye Bakanı Hirohisa Fujii, güçlü yenin, Japon tüketicilere ithal malları satın alma konusunda daha büyük güç vereceğini söyleyerek, yenin güçlenmesine göz kırptı.

Japon haber ajansı Kyodo'ya göre, Fujii, bugün yaptığı açıklamada, döviz istikrarının arzu edildiğini, ancak yenin değerini düşürmek için döviz piyasalarında müdahaleye karşı olduğunu ifade etti.

Tokyo'da Societe Generale'de görevli Yuji Saito, Fujii'nin açıklamasıyla ilgili olarak, Japonya'nın zayıf yen politikasını izleyeceği değerlendirmesinde bulundu. JPMorgan Chase bankasından stratejist Junya Tanase de, ''Bu politik tutumda temel bir farklılığı gösteriyor. LDP, ihracatçıları destekliyordu, ancak DPJ, daha fazla Japon tüketicilere odaklandı'' dedi.

Geçen ay yapılan genel seçimlerde LDP'nin 50 yıllık iktidarına son veren DPJ'nin yen politikasındaki değişiklik, DPJ'nin, Japonya'nın politikasının merkezine büyük şirketleri değil, aileleri ve tüketicileri koymayı amaçladığına işaret ediyor.

Bazı uzmanlar, bu değişikliğin, imalatçıların ihracata daha az bel bağlamaya ve daha çok iç pazara hizmet etmeye odaklanmasına yol açacağı yorumunda bulunuyorlar.

Sayfa Yükleniyor...