Yetim aylıkları Çalışma Hayatı'nda

Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, NTV'de 14:30'da canlı olarak yayınlanan Çalışma Hayatı'nda yetim aylıkları ile ilgili şartları ve soruları yanıtlayacak.

NTV'de salı ve perşembe günleri ekrana gelen Çalışma Hayatı programı çalışanları yakından ilgilendiren sorunları ele almaya devam ediyor.

Sosyal güvenlik uzmanı Tezel, programda emeklilik ile ilgili soruları da yanıtlıyor. Bugün ele alınacak konuyla ilgili önemli başlıklar şöyle:

Yeni Sosyal Güvenlik Yasası ile, vefat edenlerin geride kalan çocuklarına aylık bağlanabilmesi için  gereken şartlar şunlar:

Bu şartlardan bazıları, 5510 sayılı yasa veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmama veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olmasıdır.

Bunun dışında erkek çocuklara yetim aylığı bağlanabilmesi için; öğrenci değilse 18, orta öğrenim yapması halinde 20, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmamış olması şartı aranır.

Orta öğrenimin 20, yüksek öğrenimin ise 25 yaşından önce bitirilmesi halinde, yetim aylıkları bu yaşlar beklenmeden kesilir ancak erkek çocuk öğrenci olarak evlenirse herhangi bir kesinti yapılmaz.

Kız çocukları ise yaşları ne olursa olsun evli olmamak şartıyla yetim aylığı alabilir.

Yüzde 60 ve daha fazla oranda engelli raporuna sahip olanlar evli de olsalar yetim aylığı alırlar. Hem kız hem de erkekler için çalışmamak ve emekli olmamak, yetim aylığı alabilmenin tek şartıdır.

Sayfa Yükleniyor...