Yıldız: Rusya Nabucco'ya katılırsa şaşırmayın

Nabucco Boru Hattı projesinde imzalar Pazartesi atılıyor. NTV'ye konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız, projenin aynı zamanda stratejik bir barış projesi olduğun da belirterek "Azeri gazını AB'ye taşıyacak projeye Rusya da katılırsa şaşırmayın" dedi.

Yıldız: Rusya Nabucco'ya katılırsa şaşırmayın

Kafkaslar ve Ortadoğu gazını Avrupa’ya taşıması öngörülen Nabucco Gazı Projesi’nde kritik aşamaya gelindi. Pazartesi günü Ankara dev bir zirveye ev sahipliği yapacak. Proje’de ile ilgili hükümetler arasın anlaşma bu zirvede imzalanacak.

Hükümetlerarası anlaşmasının imza törenine Bulgaristan, Avusturya, Macaristan ve Bulgaristan başbakanları ile Gürcistan Devlet Başkanı katılacak.

Kritik zirve öncesinde Enerji Bakanı Taner Yıldız, projenin geleceğini ve Türkiye’ye getireceklerini NTV canlı yayınında değerlendirdi.

Taner Yıldız şunları söyledi:

“Anlaşmanın Ankara’da yapılacak olması Türkiye’nin jeopolitik öneminin vurgulanması bakımından ayrıca önemlidir. Nabucco’nun Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan Avusturya ve Almanya olmak üzere toplam 6 üyesi var. Bu üyelerin hem başbakan hem de dışişleri ve enerji bakanlığı düzeyinde temsili sağlanmış olacak. Bu anlaşmayla önümüzdeki 5-7 yıl arasında oluşabilecek muhtemel problemlerin aşılması ile ilgili bir mutabakat sağlanmış olacak. Bu nedenle son derece önemli bir anlaşmadır. Bu anlaşma ile projenin önü açılacaktır.

AB ENERJİ ARZININ PARÇASI OLUYORUZ
Gaz tedariki ile ilgili olarak Türkiye önemlli bir transit ülkesidir. Ancak bu sadece enerji değil, aynı zamanda stratejik bir barış anlaşmasıdır. Bu, AB ile müzakere sürecinde olan ülkemizin enerji alanında katettiği bir yoldur. Bu anlaşmayla AB’nin enerji arz güvenliğinin parçası oluyoruz. Aynı zamanda Türkiye’nin gaz arzı güvenliğinin de kısmi bir çözümünü bulmuış oluyoruz.

İSTERSEK 15-16 MİLYAR METREKÜP GAZ ALIRIZ
Bu analşamanın içerisinde 'ortaklar istemeleri halinde öncelikle gazın yüzde 50’sinden faydalanırlar' diye bir madde var. Yani biz Türkiye olarak 31 milyar metreküp gazın en az 15-16 milyar metreküplük kısmını istersek tedarik edebileceğiz. Ama biz yalnızca gaz tedariki değil, ucuz ve sürdürülebilir bir gaz tedarikinden bahsediyoruz. İşimize gelirse alırız, gelmezse de almayız.

Nabucco’nun yalnızca arz güvenliği ile ilgili değil, yatırım ve işletme açısından da çok büyük önemi var. Gazımızı sadece Nabucco’dan tedarik eden bir ülke değiliz. Biz arz güvenlimizin kaynağını ister Nabucco’dan buluruz, istersek de başka ülkelerle yaptığımız anlaşmalardan buluruz. Bu açıdan Nabucco’yu ucuz ve sürdürülebilir bir gaz tedarikinde alternatiflerden biri olarak görüyorum.

KIŞ AYLARINDA GAZ KRİZİ YAŞANMAYACAK
Türkiye'nin yüzde 15 talebinden geri adım attığı, buna karşılık Nabucco’nun da sadece doğu-batı yönünde bir akış olmayacağı, aynı zamanda da batı-doğu yönünde de bir akış olacağı konusunda çıkan haberler doğrudur. Böylelikle Türkiye kış döneminde kriz durumunda kaldığı zaman Avrupa’dan da gaz alabilecek. Aynı zamanda bu bizim arz güvenliği konusundaki taleplerimizn karşılandığının göstergesidir. Bu manada hak edilmiş bir hakkın kaybı söz konusu değildir. İstememiz halinde 15-16 milya dolarlık gazın tedariği söz konusu, yüzde 15’e karşılık gelen rakamsa 4-4.5 milyar metreküp civarında. Bu manada bir sıkıntımız olmayacaktır.

BORULAR DOLACAK
Bu boru hattının dolmasi ile ilgili bir sorun yaşanmaz çünkü olması gerekenler; müşterinin hazır olması, hatların yapılmış ve gaz verecek ülkelerin belirlenmiş olmasıdır. Bu anlamda en iyi müşterilerden biri Avrupa ülkeleri olacaktır. Global krizle beraber taleplerde bir sıkıntı oluştu. Doğuda bu gaz kaynakaları, batıda müşteri oldukça her iki kesimin Nabucco’da buluşacaklarına inanıyorum.

RUSYA DA KATILIRSA ŞAŞIRMAYIN
Uluslararası siyaset çok çabuk değişebiliyor. İki ülke arasındaki sıkıntılar iki yıl içinde iyileşebiliyor. Nabucco’nun bu manada bir barış ve köprü rojesi olacaktır. Örneğin yarın Rusya müşteri olursa şaşırmayın. Bu da mümkündür.

Ayrıca İran da bu projenin parçası olabilir. Prag’daki ana portföyle ilgili toplantıda İran davet edilmemiş. Ancak İran önemli bir tedarikçi. Bir kısım AB ülkelerinin ön anlaşmalar yaptılar. Gelecekte İran’ı da bu proje içinde görebiliriz."




Ankara'daki imza töreni öncesi projenin en önemli eksiği olarak görülen gaz tedariki konusunda yeni bir gelişme yaşandı. Türkmenistan, doğalgaz vermeye hazır olduğunu açıkladı.

Projeye başından itibaren gaz verebilecek tek ülke Azerbaycan ancak Rusya da Azeri gazının peşinde. Bu aşamada, Türkmenis’tan devreye girdi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Kurbankulu Berdimuhammedov, halihazırda ellerinde ticaret için fazladan doğalgaz biriktiğini söyledi.

Türkmen lider, "Doğalgazı tüketicilere kendi sınırımızda vermek şartıyla satmaya hazır olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Bu, farklı projelerin aynı zamanda Nabucco Projesi’nin de hayata geçirilmesine ve tamamlanmasına imkan verir'' dedi.

Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan Ve Avusturya, Nabucco Anlaşması'nı pazartesi günü Ankara'da imzalayacak.





AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Nabucco Projesi Hükümetlerarası Anlaşma için bugün Ankara'ya gelecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Barroso ve AB Enerji Komiseri Andris Piebalgs'ın bugün saat 23.30'da Esenboğa Havalimanı'nda olacağı bildirildi.

Açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın Barroso ve Piebalgs'ı Esenboğa Havalimanı'nda karşılayacağı kaydedildi.

Sayfa Yükleniyor...