Yolculara göre hava yolu güvenli ve ekonomik

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün anketine göre; hava yolunu tercih eden yolcuların yüzde 87'si, gelişmelerden ve verilen hizmetten memnun. Yolcularının yüzde 74'ü hava yolunu daha güvenli, yüzde 54'ü daha ekonomik buluyor.

Yolculara göre hava yolu güvenli ve ekonomik

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Türkiye'de ilk defa, iç hat yolcularının, sunulan hizmetlerden memnuniyet ve beklenti düzeylerini tespit etmek için 18 yaşının üzerinde 10 bin 579 yolcu ile anket çalışması yaptı.

Hava alanlarında Haziran-Temmuz 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilen ankette, hava yolunu tercih eden yolcuların yüzde 87'si verilen hizmetten memnun olduklarını belirtti.

Ankete göre, yolcularının yüzde 74'ü güvenli yolculuk özelliği açısından hava yollarını tercih ederken, yüzde 54'ü hava yolu yolculuğunun daha ekonomik olduğunu açıkladı.

Yolcuların yüzde 43'ünün iş gezisi, yüzde 31'inin tatil, yüzde 28'inin ise memleket veya akraba ziyareti gibi nedenlerden dolayı uçakla seyahat ettiği belirlendi.

EN ÇOK İSTANBUL'A GİDERKEN TERCİH EDİLİYOR
Ankete göre, Türkiye'de hava yoluyla seyahat eden yolcuların yüzde 46'sı İstanbul'a gidiyor. İstanbul'dan sonra hava yolu seyahatinin en çok tercih edildiği ikinci şehir, yüzde 21 ile Ankara. Hava yolu yolcu trafiğinde ilk varış noktası olarak yüzde 7'lik paya sahip İzmir üçüncü sırada yer alırken, uluslararası düzeyde turizm merkezi olan Antalya'nın ise iç hatlar yolcularının yüzde 3'ünün ilk varış noktası olduğu görülüyor.

Havalimanı bazında ise en fazla yolcu İstanbul Atatürk Havalimanı'na gidiyor. Atatürk Havalimanı'nı kullanan yolcu sayısı tüm iç hava yolu yolcularının yüzde 29'unu oluşturuyor. Atatürk Havalimanı'nı sırasıyla Esenboğa ve Sabiha Gökçen ve İzmir Adnan Menderes hava limanları takip ediyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de 2003 yılından itibaren sivil havacılığın serbestleştirilmesiyle birlikte hava yolu ulaşımında önemli gelişmeler yaşandığını belirtti.

2003 yılı öncesine kadar Türkiye'de iç hatlarda sadece Türk Hava Yolları'nın 2 merkezden 25 noktaya uçuş gerçekleştirildiğini hatırlatan Yıldırım, bugün iç hatlarda 7 hava yolu şirketi tarafından 7 merkezden 48 noktaya uçuş gerçekleştirildiğini belirtti.

Yıldırım, yolcu sayısının da aynı dönemde 8,5 milyondan 120 milyona ulaştığını açıkladı.

Ankete katılanların yüzde 8'i ilk defa uçağa bindiğini, yüzde 92'si ise daha önce en az bir kez uçakla seyahat ettiğini belirtti.

Sayfa Yükleniyor...