Yumurta üreticileri şikayetçi

Yumurta üreticileri art arda gelen eylemlerden memnun değil. Arz fazlalığı nedeniyle fiyatların düşmesinden şikâyetçi olan üreticilere göre yumurta nimet ve bu şekilde atılmamalı.

Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Ali Aydoğan, 15-16 aydır yumurta üreticilerinin büyük zarara uğradığını ifade ederek, bir yumurtanın üreticiye maliyetinin 135 kuruş seviyesinde olduğunu, ama yumurtanın tüketiciye 105 kuruşa satıldığını söyledi.

Aydoğan, yumurta başına üreticinin yaklaşık 25 kuruş zarara uğradığını ifade ederken, “Yumurta fiyatları son dönemde zarar konumunda. Şuan yumurtada yaklaşık olarak yüzde 25-30 bir zarar söz konusu. Yumurtanın maliyeti 135 kuruş ama bu tüketiciye 100-105 kuruş gibi satılıyor. Bunun bir çok sebebi var. Yumurta’da ihracatımız da mevcut. İhracatta da Türkiye’deki fiyatlara oranlarla zarar ediliyor” dedi.

ANKA'nın haberine göre, Aydoğan, yeni işletmeler ve kapasite artırımlarıyla geçen yıl 60-65 milyon olan tavuk sayısının bu yıl 75-80 milyona çıktığını belirterek, “Artan tavuk sayısına bağlı olarak bu yıl yumurta üretiminin 16-17 milyar adede ulaşmasını bekliyoruz. Ama, geçen seneki ham madde fiyatlarının da yüzde 25 oranında arttığını düşünürsek yumurta üreticisinin zarar etmesi kaçınılmaz” dedi.

Kayseri Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı İbrahim Afyon, öğrencilerin protestolarında yumurta fırlatmalarını eleştirerek, “Yumurta atmak sektöre bir hakarettir. Bu tarz art niyetli düşüncülerine karşıyız. Kimse yumurtayı protestolarına alet etmesin. Yumurta bir nimettir, bu şekilde atılmasına karşıyız” dedi.

Yumurta fiyatlarının beklenenin çok altında seyrettiğini ifade eden Afyon, “Yumurtanın fırlatılması bizim işimize gelmez. Tüketim kışın olması gerektiği seviyede değil. İhracatın bu ara biraz gerilemesi stoklarımız arttırdı. Arz fazlalığı var” diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...