Yunanistan kritik 2010 bütçesini onayladı

Yunanistan parlamentosu, gece boyu yaptığı toplantı sonunda, ülkeyi içinde bulunduğu finans krizinden çıkarmanın ilk adımını atarak, kamu borçlarını tek haneli oranlara düşürmeyi öngören 2010 bütçesini onayladı.

İktidardaki sosyalist PASOK partisinin 160 milletvekili, bağlayıcı parti kararı uyarınca bütçeye evet oyu verdi.

Bütçe bu yıl gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 12.7'sine çıkan bütçe açıkları için 2010'da yüzde 9.1 oranını hedefliyor.

Ülkenin mali durumundaki bozulma ve giderek kötüleşen borç dinamiklerini gözüne alan üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu, bütçe tasarısının geçen ay açıklanmasından bu yana, Yunanistan'ın notunu düşürdüler.

Oylamadan önce konuşan Başbakan Yorgo Papandreou, "Bu bütçe, ekonomimizin sorunlarını çözme ve yeniden kazanma sözleşmesidir" dedi.

Hükümet, ekonomik çöküntüye rağmen olağan bütçe gelirlerinin gelecek yıl yüzde 9 artmasını bekliyor. Borç ödemeleri dışında kalan harcamalarda ise yüzde 3.8 kısıntı yapıldı.

Bütçe hedeflerinin ulaşılabilir olduğunu, ancak daha sonraki yıllarda mali disiplinin korunacağı yönünde bütçenin hiçbir garanti getirmediği görüşünde olan analistler, hedeflerin şirketlerden alınacak bir kerelik özel vergi ve vergi kaçaklarının üzerine gidilmesi gibi tekrarlanamayacak önlemlere dayandığına işaret ediyorlar.

Kredi derecelendirme kuruluşları, hükümet daha sert ve uzun vadeli önlemler için kamuoyu desteğini sağlayamazsa, ülkenin notunu daha da düşürebileceklerini duyurdular. Ancak Papandreou finansal durumu düzeltmek için tüm kamu sektöründe ücret kesintisi gibi sert önlemler almayı reddediyor.

Kamu çalışanları sendikası ADEDY, bütçe reformlarını protesto etmek için Şubat başında bir günlük greve gideceğini duyurdu. Sendika reformların, piyasaların baskısıyla yapıldığını savunuyor.

Yunan hükümeti, euro bölgesinde uygulanan büyüme ve istikrar anlaşmasına uymak için yeni hedeflerini gelecek ay açıklayacak. Bu planda, ülkenin mali sağlığının nasıl yerine getirileceği ve bütçe açığının 2013 yılına kadar euro bölgesi için üst sınır olan yüzde 3'ün altına nasıl düşürüleceğinin yol haritası çizilecek.

Sayfa Yükleniyor...