Yunanistan yardımında uzlaşma var ama...

Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısından Yunanistan'a yapılacak bir yardımın yapısı konusunda uzlaşmaya varıldığı haberi geldi ancak detaylar belli değil.

Dün Brüksel'de gerçekleşen Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısı öncesi, Yunanistan'a yardım konusunda oldukça çelişkili haberler geldi. Euro Bölgesi'nin en büyük iki ülkesi Almanya ve Fransa, toplantıdan Yunanistan'a yardım kararı çıkmayacağını açıkladı.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Şeuble, Bild gazetesine verdiği demeçte, mali yardım konusunda herhangi bir karar almayı gerektirecek bir neden olmadığını söyledi. Fransa Maliye Bakanı Chrıstıne Lagarde ise, “Toplantıda herhangi bir düğmeye basılmasını beklemiyorum çünkü bunun için çok erken” diye konuştu.

Ancak gazetelerde yer alan haberler, Yunanistan'a bir yardım paketinin hazırlandığına işaret ediyordu. Times gazetesi, toplantıda Yunanistan için 20 ila 25 milyar Euro'luk bir yardım paketinin görüşüleceğini bildirdi. Guardian gazetesi ise, Yunanistan için 25 milyar Euro'luk bir yardım paketinin gündemde olduğunu belirtti.

Guardian, kredi veya kredi garantisi şeklinde koordineli iki taraflı yardım mekanizmasının hayata geçirilmesi üzerinde uzlaşıldığını da bildirdi.

AFP: İKİ AYRI EYLEM PLANI VAR
Ajans Frans Press ise, AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası uzmanlarının, Yunanistan için iki ayrı eylem planı hazırladığını öne sürdü.

Habere göre, ilk plan, Avrupa Komisyonu koordinatörlüğünde, ülkelerin Yunanistan'a kredi vermesini kapsıyor. İkinci plan ise, Avrupa Komisyonu'nun finansal piyasalardan borçlanarak, aldığı kredileri Yunanistan'a vermesini ve AB ülkelerinin bu kredilere garantör olmasını içeriyor.

YARDIM KARARI GELDİ, DETAY YOK
Bu belirsizlik ortamında başlayan Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısından ise, Almanya ve Fransa'nın yardım kararı alınmayacağı yönündeki kesin ifadelerine rağmen, yardım mekanizması konusunda uzlaşıldığı sonucu çıktı.

Toplantı sonunda, Yunanistan'a yapılacak bir yardımın yapısı konusunda uzlaşmaya varıldığı açıklandı. Ancak Eurogroup'un detay açıklamaması dikkat çekti. Eurogroup Başkanı Jean-Claude Juncker, yardımın Yunanistan'a finansman desteği sağlamaktan ziyade, normal piyasa koşullarına bir an önce geri dönmesine yardım etme amacı taşıyacağını belirtti.

Juncker, Euro Bölgesi ülkelerinin, Yunanistan'ın kendi kendini finanse etme zorluğu çekmesi halinde ortak olarak harekete geçeceğini kaydetti. Bununla birlikte, Juncker, Yunanistan'a yardım konusunda daha detaylı bir teklifin gelecek hafta yapılacak ab liderler zirvesi öncesinde hazırlanabileceğini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...