'Zehirli' fatura 4 trilyon doları aşabilir

IMF'ye göre, toksik varlıklardan kaynaklanan zararın toplamı 4.1 trilyon doları bulabilir.

'Zehirli' fatura 4 trilyon doları aşabilir

Uluslararası Para Fonu (IMF), bugün yayımladığı Global Finansal İstikrar raporunda, ABD, Japonya ve Avrupa bankalarının toksik varlıklar kaynaklı toplam zararının 4.1 trilyon doları bulabileceğini belirtti.

Rapor, global finansal krizin başladığı 2007 yılından beri Japonya ve Avrupa'daki kredi kayıpları hakkında IMF tarafından verilen ilk tahminleri içeriyor.

Raporda, bankaların beklenen zararlardan korunabilmeleri ve güven temin edebilmeleri için sermaye yardımına ihtiyacı olduğu belirtildi. Şu ana kadar dünya çapında 900 milyar dolar yeni sermaye sağlayan bankalar, bunun yarısını devlet yardımıyla karşılamışlardı.

IMF, ABD kökenli varlıklardan kaynaklanacak zararların büyüklüğü konusunda Ocak ayında yaptığı 2.2 trilyon dolarlık tahmini 2.7 trilyon dolara yükseltti. Yukarı yönlü revizyona sebep olarak ise Ekim ile Ocak ayları arasında görülen kayıplar verildi.

Raporda oluşacak zararların büyük kısmının bankalarda meydana gelmesinin beklendiği ve bankaların elindeki menkul kıymetlerde meydana gelecek zararların 2.8 trilyon dolara kadar yükselebileceği belirtildi. Raporda şu ana kadar gerçekleşen zararların bunun üçte biri seviyesinde olduğu belirtildi.

IMF'ye göre ABD bankaları şu ana kadar toksik varlıklar kaynaklı 510 milyar dolar zarar açıkladı. Fon, bankaların gelecek iki yıl içinde 550 milyar dolar daha zarar açıklayacağını tahmin ediyor.

Euro bölgesinde bankaların şu ana kadar 154 milyar dolar zarar açıkladığı ve 2010 yılına kadar 750 milyar dolar daha zarar açıklanmasının beklendiği belirtildi.

IMF, batılı bankaların gelişmekte olan ülke piyasalarındaki iştirakleri ve bu ülkelerdeki menkul kıymetlerden kaynaklanabilecek potansiyel zararın ise 340 milyar dolar olduğu belirtildi.

Sayfa Yükleniyor...