Anadolu Ajansı 29.10.2016 - 18:06
Başbakan Binali Yıldırım, Ankara YHT Gar açılış töreninde özetle şöyle konuştu:
"20 Aralık'ta da Avrasya Tüneli'ni açacağız. Burası sadece bir gar değil gece gündüz insanların buluştuğu bir mekan haline geldi. Türkiye'nin nüfusunun yüzde 55'ini oluşturan 14 vilayetimize hızlı tren ağlarını dantel gibi dokuya dokuya geliyoruz. Bu millete hizmet etmek ibadettir."
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"İnşallah 2018 yılında bunlara Bursa'yı, Konya'yı, İzmir'i de ekliyoruz. Avrasya Tüneli ile de açılışlara devam edeceğiz. İstanbul Marmaray'ı yaşadı. Dünyada Süveyş Kanalı ve Panama Kanalı'nı konuşurlar inşallah Kanal İstanbul'u da konuşacaklar.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı'nda günde 50 bin, yılda 15 milyon kişiye hizmet verileceğini belirterek, "Her türlü yaşam alanını barındırıyor. Türkiye'nin neresinden olursa olsun, Ankara YHT Garı'na gelenler, burada rahatlıkla zaman geçirebilecek, seyahat edebilecek, yolcularını karşılayabilecek ve uğurlayabilecekler" dedi.
Arslan, demiryollarının devlet politikası haline gelmesiyle Ankara-Konya, Ankara-Eskişehir, Ankara-İzmir ve Ankara-Sivas hatlarının peş peşe açıldığını ve açılacağını kaydederek, "Ankara YHT Garı'nda günde 50 bin, yılda 15 milyon kişiye hizmet verilecek" ifadelerini kullandı.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleştirilen Ankara YHT Garı açılış töreninde yaptığı konuşmasına, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şahsında bütün katılanları hürmetle selamlayarak başladı ve "Fevkalade bir eserle yine tanıştık, yine Türkiyemize bir eser daha kazandırdınız, bütün emeği geçenleri tebrik ediyorum" dedi.
TCDD tarafından ilk defa Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile inşa edilen ve 2 yılda tamamlanan gar, 19 yıl 7 ay süreyle Ankara Tren Garı İşletmesi (ATG) tarafından işletilecek ve 2036 yılında TCDD’ye devredilecek.