4 saat uçun, 32 saat dinlenin

Bayındır Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Dr.Sertaç Yıldırım, uzun süreli uçak yolculuğu yapan kişilerde biyolojik saat ile yerel saat arasındaki dengenin bozulduğunu (Jet-Lag) belirtti.

Dr.Sertaç Yıldırım, “Mutlak istirahat edilmesi önerilen saat geçilen zaman diliminin sekiz katıdır. Örneğin; 4 saat uçulmuşsa ,32 saat mutlak istirahat edilmelidir” dedi. Uzun süreli uçak yolculuklarının verdiği rahatsızlıklar üzerine bir açıklama yapan Yıldırım, zaman dilimlerinin hızla geçilmesi sonucunda biyolojik saatin kesintiye uğramasıyla ortaya çıkan uyumsuzluk tablosuna Jet-Lag denildiğini ve bu uyumsuzluklar sonucunda bedende çeşitli bozuklukların ortaya çıktığını söyledi. Yıldırım, “İnsan vücudu normalde 3 zaman dilimi, yani 45 boylama kadar olan farkları tolere edebilir. Bu nedenle Jet-Lag, 3 saat ve üzerindeki uzun uçak yolculukları sonrasında görülebilir. Jet-Lag’ın oluşmasında, kısaca gidilen yön (batıdan doğuya gidişlerde daha fazla), süre ve kişinin yaşı (yaş artıkça görülme sıklığı ve şiddetinde artış) ve zindeliği önemlidir” dedi.

Yıldırım, Jet-Lag semptomlarının uzun süreli uçak yolculukları sonrası tamamen yok etmenin mümkün olmadığını dile getirdi. Yıldırım, dikkatli bir planlamayla uçuş öncesi ile uçuş sırasında ve uçuştan sonra yapılabileceklerle uyumu kolaylaştırmak gerektiğini ifade ederek şunları kaydetti.

UÇUŞTAN ÖNCE YAPILABİLECEKLER:
- Yolculuk öncesi iyi dinlenin ve uçuş sırasında gevşek olun.
- Uykudan önceki son öğün karbonhidrattan zengin, proteinden fakir olsun.
- Bol ve rahat pamuklu giyecekler giyin
- Yolculuk sırasında ayakta ödem olabileceğinden bol ve rahat ayakkabı yada terlik tercih edin
- Uçuş sırasında iniş ve kalkışlardaki basınç farklarından dolayı kulakta şiddetli ağrı olabilir. Eğer soğuk algınlığı varsa uçuştan önce doktora başvurun.
- Bulantı olmasından endişeleniyorsanız uçuştan 2-3 saat önce bulantı kesici ilaç alın

UÇUŞ SIRASINDA YAPILABİLECEKLER
- Uçağa bindikten sonra saatinizi gidilecek yerin yerel saatine göre ayarlayın
- Uçaktaki kuru havanın etkisini azaltmak için uçuş sırasında bol sıvı alın. Su ve meyve sularını tercih edin. Köpüklü içeceklerden kaçının. Unutmayın alkollü içecekler diüretik etki ederek idrar oluşumunu arttırır ve böbrek sisteminin normal işleyişini etkileyerek su kaybını arttırır.
- Kafeinli içecekler su kaybını arttırır ve santral sinir sistemini etkileyerek uyumayı zorlaştırır. Bu nedenle uzun sürecek yolculuklarda içmeyin.
- Aşırı yemekten kaçının. Sindirim sorununa yol açabilir.
- Uçus şırasında hareketsiz kalmak,kramplara ve ödeme yol açabilir. Bu nedenle oturduğunuz yerde, kol, bilek ve bacaklar için isometrik egzersizler yapın. Uçağın arkasına yürümek ve esneme-gerilme egzersizleri yapmak daha da faydalı olur.

UÇUŞ SONRASI YENİ COĞRAFİ BÖLGEDE YAPILABİLECEKLER
- Kısa bir nap (şekerleme) yapıp gece uyamaya çalışın
- Altı zaman diliminden fazla uçulmuşsa, gidilen günü istirahat ederek geçirin.
- İlk üç gün aktivitelerinizin çoğunu eğer yolculuk doğudan batıya yapılmışsa sabah, tersine batıdan doğuya yapmışsa öğleden sonra yapın.
- Uyku haplarını kullanmayın. Eğer ihtiyaç hissediliyorsa ilk 2-3 gün kısa etkili sakinleştirici kullanılıp daha sonra bırakın. Uzun etkili olan sakinleştiriciler ,batıya doğru uçuşlarda kullanmak iyi olur. Çünkü, bu uçuşlarda erken uyanma problemi olabilir. Uzun süreli kullanmada bağımlılık yapabilir. Jet lag tedavisinde bugün için kullanılan 3 seçenek olmasına rağmen daha geniş ve kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.

JET-LAG BELİRTİLERİ NELERDİR ?
Bitkinlik,yorgunluk,keyifsizlik
Dikkat kaybı
Zihinsel ve fiziksel performans kaybı
Zaman ve mesafe algısı bozukluğu
Yargı ve hafıza kusurları
Reaksiyon zamanı uzaması
Akşamları uyuyamama
İştahsızlık, hazımsızlık, bağırsak bozukluğu (çoğunlukla kabızlık şeklinde olan bağırsak bozuklukları)
Bulanık görme, baş ağrısı ,vücud ağrısı ve terleme

Sorularınız için: ntvmsnbc@bayindirhastanesi.com.tr

www.bayindirhastanesi.com.tr

Sayfa Yükleniyor...