‘50 kişinin SGK primine bedel’

Kanser Savaş Daire Başkanı Prof. Murat Tuncer, bir kişinin sigarayla ilişkili hastalığının, en az 50 kişinin ödediği Sosyal Güvenlik Sigortası primine eşit olduğunu söyledi.

‘50 kişinin SGK primine bedel’

Kocaeli Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi işbirliğiyle Sabancı Kültür Merkezinde ''5. Sigara ve Ulusal Kongresi'' başladı.

Kongrenin ''Medya ve Tütün Kontrolü'' panelinde konuşan Tuncer, medya olmadan hislerin ve düşüncelerin geniş kitlelere anlatılamadığını söyledi.

Kanserle ilgili çalışmaları, toplumun yüzde 80'inin televizyonlardan öğrendiğine dikkati çeken Tuncer, ''Maalesef ülkemizde, 65 kişi aşağı yukarı yılda bir kitap okumaktadır. Japonya'da ise 1 kişi yılda 600 kitap okuyor. Maalesef okuma sıkıntımız var. Bu nedenle medya beklentisini, televizyon açısından yerine getirmezsek yapılan çalışmalar pek fazla yer bulmuyor'' diye konuştu.

Son günlerde nişasta bazlı fruktoz konusunun medyada çok yer aldığına dikkati çeken Murat Tuncer, ''Aynı günlere tekrar geri dönelim. O konuyu gündeme getiren arkadaşlar deselerdi ki, nişasta bazlı fruktoz obeziteyi arttırıyor, bu hiç ilgi çekmezdi. Yapılan haberin fazla etkisi olmadı, fakat bir çok bakanlık bir araya gelerek bu konuyla ilgili projeler oluşturdu. Televizyonlarda ve gazetelerde günlerce söz edildi. Demek ki, bir şeyi etkili biçimde kullanmak çok önemli'' dedi.

'DSÖ GERÇEKTEN SİGARAYI ÖNLEMEK İSTİYOR MU?'
''Hedef kitlenin algılamasına göre bir lokomotif bulunması gerekir'' diye konuşan Tuncer, şöyle devam etti: ''Benim burada yaptığım, tamamen bir sanal oyun mu diye düşünüyorum. Sabah bir komplo teorisi gelişti kafamda gelirken. Sigaranın zararlarını biliyoruz, kimi (öldürür) diye. Bir endüstrinin ayak oyunlarından bahsediyoruz, engellemeye çalışıyoruz ama acaba hepimizin işi bu mu? Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) bahsediyoruz. Gerçekten bunu önlemek istiyor mu? Yoksa fonlardan para geliyor, çalışılıyor, bir iş mi yaratılıyor? Hepimiz aslında oyunun bir parçasıyız. Neden DSÖ'nün belirli bir hedefi yok.

Siz bir endüstri kuruyorsunuz yasal olarak, Sanayi Bakanlığı da ruhsat veriyor, üretim yapıyor, satıyor, vergi alıyorsunuz, üzerine 'öldürür' yaz 'resim koy' diyorsunuz ama ne yaparsanız yapın adam onu üretecek ve satacak ve birileri kullanacak. Ne yaparsak yapalım o ölecek. Bir kişinin sigarayla ilişkili kanseri ve hastalığı en az 50 kişinin ödediği Sosyal Güvenlik Sigortası primini götürüyor. Arkadaşlar, bu bir oyun değildir de nedir? Bu bir komplo teorisidir. Benim kafamda geliştirdiğim komplo teorisidir. Eğer komplo teorisi değilse, bir an önce şu kararı almamız lazım; 2015, 2020, 2030 ne dersek diyelim, yol haritası çizelim. Şu tarihten itibaren sigara üretimi, satışı her yerde her şekilde illegaldir. Endüstri o saate kadar ne yaparsa yapsın. (Sigara ve tütün ürünleri illegaldir) dememiz lazım.''

5. Sigara ve Sağlık Ulusal Kongresi, 8-11 Mayıs tarihleri arasında Sabancı Kültür Merkezi'nde sürecek.

Sayfa Yükleniyor...