“811 gastroenterologla hastalara yetişmek mümkün değil!”

Türkiye’de gastroenterolog sayısının 811 olduğunu söyleyen Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Serhat Bor, “Uzman sayısı acilen artmalı, çünkü bu sayı ile hastalara yetişmek mümkün olmuyor” dedi.

“811 gastroenterologla hastalara yetişmek mümkün değil!”

Türk Gastroenteroloji Derneği tarafından, Abbott’un koşulsuz desteği ile düzenlenen Sindirim Sistemi Hastalıkları Bilgilendirme Programının son durağı oldu.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla yapılan ve katılımın ücretsiz olduğu toplantıda konuşan Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, gastroenterolojinin sindirim sistemi hastalıklarıyla uğraşan bilim dalı olduğunu, gastroenterolojik hastalıkların insanlarda en sık görülen müzmin hastalıkların çoğunu barındırdığını söyledi.

"GASTROENTERELOG SAYISI ARTIRILMALI"

Türkiye’deki gastroenterelog sayısının yetersiz olduğunu söyleyen Bor, “Sonuçta ağızdan makata kadarki bütün yol boyu pankreas, safra kesesi ve karaciğer, gastroenterolojinin ilgi alanıdır. Bu kadar geniş bir ilgi alanı olmasına rağmen ülke çapında sadece 811 gastroenterolog var. Tabi bizim hastalara yetişebilmemiz mümkün değil, sayılarımızın acilen artması gerekiyor, bu çok önemli bir konu” ifadelerini kullandı.

“KALIN BAĞIRSAK KANSERİ KORUNULABİLİR BİR KANSERDİR”

Konuşmasında, Türkiye’de en sık görülen 3’üncü kanser türü olan kalın bağırsak kanserine de değinin Bor, bu kanserden korunmanın mümkün olabildiğine vurgu yaparak şunları söyledi:

“50 yaşın üzerinde her yıl, büyük abdestte gizli kan aratılması ve 51-61 yaşlarında kolonoskopi yaptırılması öneriliyor. Bunlar yapıldığı takdirde kişide bir polip varsa, bu polip kanserin erken başlangıç dönemindeki iyi huylu safhasıdır. Biz o polipi endoskopi aracılığıyla alırız. Kişi ameliyat olmadan sadece endoskop aracılığıyla bu polip alınır, alındıktan sonra bu kişinin artık kanser olması tümüyle engellenir.

“811 gastroenterologla hastalara yetişmek mümkün değil!” - 1

KALIN BAĞIRSAK KANSERİ RİSKİ KİMLERDE DAHA FAZLA?

Birinci derece akrabasında kolon kanseri bulunanlar, iltihabi bağırsak hastalığı bulunanlar risk grubu hastalardır. Gastroenteroğun takdirine göre daha erken dönemde bunlarda kolonoskopik incelemeler yapılabilir. Bir kişinin polipi varsa biz bunu tamamen çıkartsak dahi yineleme olasılığı var. Burada önemli olan öncelikle o polipin alındıktan sonra, patolojideki incelemesinden ne çıkacağıdır. Ya da patolojik inceleme sonucuna bakarak, gastroenteroloji uzmanı hastanın hangi aralarla tekrar kolonoskopik olarak izlenmesi gerektiğine karar verir. Polip sayısı önemlidir, bazen yüzlerce olur. Bazı ailesel hastalıklarda tüm kalın bağırsak polip doludur. Az rastlanır, ama önemli bir gruptur. Bunun yanı sıra polipin boyu gibi çok sayıdaki faktör de mutlaka buna katkıda bulunur.”

Sayfa Yükleniyor...