ABD'li araştırmacılar: Hamilelikte corona virüs aşısı yaptırmak yenidoğanları koruyabilir

ABD’li araştırmacılar, hamile kadınları yeni tip corona virüse (Covid-19)  karşı aşılamanın yenidoğanları koruyabileceğini açıkladı. Doktorlar, doğuma üç hafta kala Moderna aşısı yaptıran bir sağlık çalışanın sağlıklı bir kız çocuğunun doğurduğunu ve bebeğin kordon kanında antikorların tespit edildiğini açıkladı.

ABD'li araştırmacılar: Hamilelikte corona virüs aşısı yaptırmak yenidoğanları koruyabilir

ABD’de yer alan Florida Atlantic Üniversite Hastanesi’nden doktorlar, hamilelikte aşısı yaptırmanın bebeği Covid-19’dan koruyabileceğini açıkladı. 

“medRxiv” internet sitesinde yayımlanan çalışma kapsamında doktorlar, doğuma 3 hafta kalan Moderna aşısını yaptıran sağlık çalışanı bir kadının vakasını analiz etti. 36 yaşındaki kadının oldukça sağlıklı bir kız çocuğu doğurdu ve kordon kadında corona virüse karşı IgG  (erken evre) antikorlarının oluştuğu ifade edildi. 

Çalışmanın yazarları, tek doz mRNA aşısının ardından tetiklenen bu antikorların, bebeği ne kadar süreyle ve hangi ölçüde Covid-19’a karşı koruyabileceğinin henüz bilinmediği ifade etti.  

ABD'li araştırmacılar: Hamilelikte corona virüs aşısı yaptırmak yenidoğanları koruyabilir - 1

Bununla birlikte bilim insanları “Hamilelikte aşı yaptırmanın bebeği Covid-19’dan koruma veya enfeksiyon riskini azalma konusunda potansiyeli olduğu görüldü” açıklamasını yaptı. 

Diğer taraftan, ABD Hastalık Önleme Merkezleri (CDC) ve Dünya Örgütü (DSÖ) aşıların klinik denemelerinden hariç tututuldukları  için hamile kadınlara corona virüs aşısı uygulanmasını tavsiye etmiyor. Ancak, corona virüse karşı ön cephede savaşan sağlık çalışanları gibi yüksek riske maruz kalan anne adaylarının aşı yaptırması öneriliyor. 

MODERNA AŞISI HAKKINDA

ABD'li biyoteknoloji şirketi Moderna, geçen kasım ayında geliştirdikleri corona virüs aşısının yüzde 94,1 oranında etkinlik gösterdiğini açıklamıştı.  Pfizer/BioNTech aşısı gibi, haberci RNA (mRNA) teknolojisini kullanan aşı şimdiye dek ABD dışında, Kanada, İsrail ve AB (Avrupa Birliği) ülkeleri tarafından onayladı.

MUTASYONLU VİRÜS MASKEYİ AŞIYOR MU?

Sayfa Yükleniyor...