Aile hekimlerinden sağlık raporu uyarısı

Spor için gereken sağlık raporlarının, Aile Sağlık Merkezlerinden verilmemesi gerektiğini belirten Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, gerekçelerini hazırladıkları video ile anlattı. Aile hekimleri, “Kendi ellerinizle evladınıza kıyabilir misiniz? Gerekli kontroller yapılmadan çocuğunuz için aldığınız sağlık raporu, evladınıza yaptığınız en büyük kötülük olabilir” diyor.

Aile hekimlerinden sağlık raporu uyarısı

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, spor için gereken sağlık raporlarının neden Aile Merkezlerinden verilmemesi gerektiğini, hazırladıkları video ile anlattı.

Videoyu hazırlayan AHEF Strateji Grubu üyelerinden Uz. Dr. Levent Tuna Şengöz, raporlar konusunda hem aileleri hem de aile hekimlerini uyarmak istediklerini söyledi.

Sadece sporcu lisansları için sağlık raporu gerektiğini belirten Dr. Şengöz, “Ancak ülkemizdeki pekçok rapor gibi, sağlık raporu da bir kağıt parçası gibi düşünülmektedir. Bazı aileler ve bazı spor klüpleri, gençlerin sağlık kontrolüne gereken ciddiyeti göstermemektedir. Bu konuda hekimlere de büyük sorumluluk düşmektedir. Hekim, böyle bir sağlık raporunu imzalıyorsa, tüm yasal sorumluluğu da üzerine alıyor demektir. Bu noktada yapılması gereken; ciddi bir anamnez almak yani hastanın öyküsünü detaylı araştırmak; ayrıntılı bir muayene yapmak ve gereken uzmanlık alanlarından konsültasyon almaktır” dedi.

Spor yaparken rahatsızlanan birçok gencin hayatını kaybettiğini dile getiren Şengöz, şöyle devam etti:

“Çocuklarımızı elbette spor yapmaya teşvik etmeliyiz. Ama bunu yaparken gerekli özeni göstermekten de kaçınmamalıyız. Raporu bir prosedür gibi görmemeli, “Benim çocuğumun sağlığı, seçtiği spor için gerçekten uygun mu?” sorusuna yanıt aradığımızı unutmamalıyız.

Eğer çocuğunuz lisanslı spor yapacaksa sizlere tavsiyemiz, mutlaka hastanelerin spor hekimliği bölümüne başvurmanızdır. Genç sporcularda ani kardiyak ölümün başında %46 ile en yaygın kalıtsal kalp hastalıklarından biri olan hipertrofik kardiyomiyopatiler ve açıklanmamış ventriküler hipertrofi gelmektedir. Bu risk, ayrıntılı anamnez, EKG, gerekli durumda eko ve yine ayrıntılı muayene sonucu ile tespit edilebilmektedir. Bu durum, uzmanlık gerektiren bir muayenedir. Epilepsisi teşhis edilemediği için havuzda hayatını kaybeden çocuklarımızı da unutmamak gerekir. Kardiyoloij ve nörolojik muayene olmazsa olmazdır.“

SAĞLIK İÇİN SPOR; SPOR İÇİN SAĞLIK ŞART

AHEF Genel Sekreteri Uzm. Dr. Erkut Coşkun da sağlıklı bir toplum için sporun önemine değindi ve “Strateji grubumuz, hazırladığı videoyla konunun önemine dikkat çekmeyi ve farkındalık yaratmayı amaçlamıştır. AHEF, hazırlamakta olduğu algoritmayla da meslektaşlarımıza, raporları hazırlarken izleyecekleri yol konusunda ışık tutacaktır” dedi.

Sayfa Yükleniyor...