Akdağ: 'Türkiye dünya lideri haline geldi'

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sigara karşıtı politikaların, Türkiye'yi dünya lideri haline getirdiğini söyledi.

Akdağ: 'Türkiye dünya lideri haline geldi'

Dünya Örgütü'nün koordinatörlüğünde, Maliye ve Sağlık bakanlıklarının desteği ile Tütün Ürünlerinin Vergilendirilmesi Taraflar Toplantısı’nda konuşan Bakan Akdağ, dünyanın en talihli sağlık bakanlarından biri olduğunu ifade etti. Akdağ, ''Çünkü, gerçekten bu ülkenin sigara mücadelesine karşı adanmış bir biçimde tavrını ortaya koyan bir Başbakanı var. Aslında Türkiye'deki başarının altında bu yatıyor'' dedi.

Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere sigara ile mücadelede teşekkür edilecek, şükran duyulacak çok sayıda kişinin bulunduğunu dile getiren Akdağ, bu kişilerden ikincisinin de Maliye Bakanı Mehmet Şimşek olduğunu söyledi. Maliye Bakanlığı'nın bu süreçte çok önemli destek verdiğini belirten Akdağ, şöyle devam etti:

''Maliye Bakanlığı vergiler konusunda sadece bizim politikalarımızı destekleme anlamında cömert davranmadılar, bunu çok akılcı bir biçimde yaptılar. Onun için huzurunuzda kendisine çok teşekkür ediyorum. Aramızda bulunan TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl de var. Sağlık Bakanı olarak Türkiye'de kapsamlı bir Tütün Kontrol Programı uygulamaya kakar verdikten sonra, Sayın Erdöl kanun tarafıyla ilgili çalışmalarda gerçekten büyük bir temsil kabiliyeti gösterdi ve yaptığı işi çok yakından da takip etti. Yasa yapıldıktan sonra ve uygulamalara başlandıktan sonra, nerede meseleyi by-pass edebilecek bir nokta varsa adeta titizlikle onu buldu, çıkardı ve birlikte yapılması gerekenleri de süreç içinde geliştirdik. Üniversitelerimiz, bilim adamlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, basınımız ve TBMM bu hususta el ele verdik. Gerçekten mükemmel bir ekip çalışması yapıldı. Bu arada, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu çalışanları da meseleye çok büyük bir katkı verdiler.''

'ÇOCUKLARIMIZ EVLERDE BU İŞİN TAKİPÇİSİ OLDU'
Türkiye'de bu konuda başından beri ortaya konulan başarının arkasında ''algının çok iyi yönetilmesinin'' geldiğini bildiren Akdağ, ''Dumansız Hava Sahası'' projesinde halkın desteğini kazandıklarını vurguladı. Kampanyada, Türk halkının büyük çoğunluğunundan katkı ve destek aldıklarını belirten Akdağ, ''Algı değişmeye başladığınca işin kolaylaştığını görüyoruz. Bugün Türkiye'de uygulanan sigara karşıtı politikalar, Türkiye'yi bir dünya lideri haline getirdi'' dedi.

Akdağ, kavramsal olarak geliştirilmiş olan Ulusal Medya Kampanyaları konusunda da Türkiye'nin öncü bir rol oynadığını söyledi. Bunlarda DSÖ'nün ortaya koyduğu kararlılığın etkili olduğunu vurgulayan Akdağ, şunları kaydetti:

''Tütün Kontrol Sözleşmesi'nin hazırlanışı, dünya ülkelerinin buna teşvik edilişi, dünyanın en büyük baş belası olan zararlı alışkanlığa olan mücadelemizde biz politikacılara, bilim adamlarına, sağlıkçılara en büyük rol gösterici oldu, önümüzü açtı. Türk çocuklarına da teşekkür etmek istiyorum. Öyle güzel algılandı ki Türkiye'de çocuklarımız belki de kapalı mekanlarda sigara içmenin serbest olduğu yegane yerler olan evlerde de sigara içilmesini istemiyorlar ve buna müsaade etmiyorlar. Eğer, sigara içen ebeveyni varsa, evlerde çocuklarımız bu işin çok mükemmel takipçisi oldular.''

'DSÖ'NÜN SİGARADA GÖSTERDİĞİ KARARLILIK ALKOLDE YOK'
Sigara kadar zararlı bir başka alışkanlığın da alkol olduğunu ifade eden Akdağ, ''DSÖ, sigara konusunda gösterdiği önderliği, kanaatimce zararlı alkol tüketimi konusunda da göstermelidir. Örgütün bu anlamda yaptığı çalışmalar, oluşturduğu bir çerçeve var. Ama vergiler de dahil olmak üzere DSÖ, bu husustaki kararlılığını artırmalıdır'' önerisinde bulundu. Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Çok açık ifade etmek gerekirse, örgütün sigara konusunda gösterdiği kararlılık ve ataklık, maalesef alkol tüketimi konusunda yok. Belki, Türkiye olarak biz bu hususta şanslı ülkelerdeniz. Avrupa ortalamasıyla karşılaştırıldığında Türkiye'de alkol tüketimi oldukça düşük. Türkiye'de kişi başına Avrupa ortalamasının beşte biri kadar alkol tüketiliyor. Dolayısıyla, DSÖ ve özellikle vergilerle ilgilenen sizler, bu zararlı alkol kullanımı konusundaki tedbirleri de biran önce en az sigarada olduğu kadar yüreklilikle ortaya konması için mücadele etmelisiniz. Dünya insanlığına sunduğunuz hizmetten dolayı Sağlık Bakanı ve Çocuk Sağlığı Hastalıkları uzmanı olarak teşekkür ediyorum, ülkemize hoş geldiniz.''

DSÖ Türkiye Ofisi Başkanı Maria Cristina Profili de, yaptığı konuşmada, tütün kontrolünün sağlık politikalarında çok önemli bir yer tuttuğunu belirterek, tütün kontrolünün ancak ve ancak birçok sektörün bir araya gelerek işbirliği içinde hareket etmesiyle önlenebileceğini söyledi.

''Türkiye, bu bütüncül yaklaşımın en iyi örneklerindendir'' diyen Profili, Türkiye'nin bu konuda yaptığı çalışmaların ve bugün gelinen noktanın çok iyi olduğunu ifade etti. Profili, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın daha önce de tütün kullanımı ve salgını ile ilgili olarak verdiği mücadeleden dolayı ödüllendirildiğini anımsattı. Türkiye'nin başarısında Sağlık Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın konuya verdikleri önem ve desteğinin önemine işaret eden Profili, Bakan Akdağ ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e bakanlık düzeyinde verdikleri katkılardan dolayı teşekkür etti.

'VERGİLERİN ARTIRILMASI ETKİLİ BİR YÖNTEMDİR'
DSÖ Tütün inisiyatifi Direktörü Doglas Bettcher da böyle bir toplantının ilk kez düzenlenmesi ve Türkiye'nin ev sahipliği yapmasından ötürü memnuniyetini dile getirdi. Yılda 6 milyon kişinin tütün nedeniyle hayatını yitirdiğini belirten Bettcher, ''Yaklaşık 6 saniyede bir kişi, tütüne bağlı hastalıklardan ölüyor. 2030 yılına gelindiğinde şu anda sigara kullananların yarısından fazlası hayatını kaybedecektir'' diye konuştu.

Bettcher, fakirlik ve yoksulluğun tütün kullanımı nedenleri arasında ilk sıralarda yer aldığını ifade ederek, tütün kullanımının ciddi bir ekonomik kayıp olduğuna da dikkati çekti. Tütün salgınını engellemede, tütün endüstrisinin en büyük sorun olduğu değerlendirmesinde bulunan Bettcher, şunları kaydetti:

''Tütün endüstrisi, bir yandan ürünlerini satmaya çalışırken, hükümetler, sivil toplum kuruluşları da tütünün zararlarına ilişkin çalışmalar yürütüyor. Çünkü, tütün salgını engellenebilir bir salgındır. Tütün salgının azaltılabilmesinde vergilerin artırılması etkili bir yöntemdir. Ulusal mevzuatların güçlendirilmesiyle tütün sektörü geri çekilmek zorunda kalacaktır. Bu konuda, tütün ürünlerindeki vergilerin artırılarak, bu paranın sağlığa harcanması amaçlanmaktadır. DSÖ'ün raporuna göre Türkiye, şimdiye kadar en fazla kazanımı olan ülkeler arasındadır.'

Konuşmaların ardından DSÖ tarafından Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e, teşekkür ve takdir plaketi verildi.

Sayfa Yükleniyor...