Alzheimer gözden teşhis edilebilir

Bilim insanları, retinadaki hücre değişikliklerinin, Alzheimer’ın teşhisine yardımcı olabileceğini buldu. Keşif, gelecekte rutin bir göz kontrolü sırasında Alzheimer teşhisinin mümkün olabileceği anlamına geliyor.

Alzheimer gözden teşhis edilebilir

ABD'nin San Diego kentinde 9-13 Kasım'da düzenlenen ABD Nörobilim Topluluğu Konferansı sırasında sunulan çalışmaya göre, beynin doğrudan bir uzantısı olan retinadaki nöronların yıkımı, beyin hücrelerinin Alzheimer hastalığına bağlı ölümü ile ilişkili.

Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi'nde bellek bozuklukları programının direktörlüğünü yapan Scott Turner, Alzheimer hastalığının beyinde yol açtığı patolojik süreçlerin aynı zamanda retinada meydana geldiğine dikkati çekti.

Turner, keşfin gelecekte göz doktorlarının doğru cihazlara sahip olmaları durumunda rutin bir göz kontrolü sırasında Alzheimer hastalığını teşhis etmesine yardımcı olacağını belirtti.

Araştırma sırasında retinanın daha önce hiç incelenmemiş bir kısmındaki kalınlığına baktıklarını kaydeden Turner, "Söz konusu kısımda iç çekirdek katmanı ile retina gangliyon hücreleri katmanı yer alıyor. Alzheimer hastası farelerde yaptığımız deneylerde bu kısmın aşırı derecede inceldiğini belirledik. Retina gangliyon hücreleri katmanı neredeyse yarı yarıya azalmış, iç çekirdek katmanı da üçte bir oranında küçülmüştü. Bu durum, sadece gözlere bakılarak Alzheimer'ın teşhisinde ve hastalığın ilerleyişinin belirlenmesinde önemli bir katkı sağlayacak" dedi.

İlk kez 1906 yılında Alman bilim adamı Alois Alzheimer tarafından tanımlanan ve 65 yaş üstü kişilerde beyin dokularında ağır hasara neden olan Alzheimer hastalığının hala etkili bir tedavisi bulunmuyor. Dünyada 30 milyondan fazla Alzheimer hastası olduğu tahmin ediliyor.

Sayfa Yükleniyor...