'Atıklar' engellilerin elinde hayat buluyor

Pek çok insanın önemsemediği, hatta çöp diye düşündüğü atıklar, zihinsel engelli çocuk ve gençlerin elinde avize, perde hatta kukla sahneleri olarak yeniden doğuyor.

'Atıklar' engellilerin elinde hayat buluyor

Benim Dünyam Özel Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'ne gelen engelliler, atıkları hayata döndürdükleri atölye çalışmalarıyla hem yeni şeyler üretmenin keyfini yaşıyor hem de özgüven kazanarak hayata dört elle sarılıyor.

Plastik şişelerden, gazoz kutularına, kartonlardan parça kumaş ve yünlere kadar pek çok atığı kullanan engelliler, el becerilerini geliştiren atölye çalışmalarıyla birbirinden farklı eserlere imza atıyor. Plastik şişeleri ince şeritler halinde keserek günümüz modasının ip perdeleri ve ışıltılı avizelerine benzer ürünler yapıyorlar. Ceviz kabukları, tahta kaşıklardan bebekler, atık dosyalardan süs eşyaları, odun parçalarından kuş kafesleri, parça yünlerden kapı süsleri üreten engelliler, ayrıca eskimiş, boyası deforme olmuş dolapları da kendi elleriyle zımparalayıp yeniden boyayarak kullanılır hale getiriyorlar.

Oyun odalarını da ürettikleri eşyalarla süsleyen engelliler, atölye öğretmenlerinin de desteğiyle eski bir dolabı kukla sahnesine çevirerek hem eğlenceli zaman geçiriyor hem de öğreniyorlar. Yaklaşık 1,5 yıldır atıklarla çalışarak iki katlı okullarını birbirinden farklı ürünlerle süsleyen, Atatürk Köşesini bile kendi elleriyle yapan öğrencilerin atölye öğretmenlerinden Şebnem Uzel, kimisi orta derecede kimisi daha ağır olan zihinsel engelli öğrencilerin yeni bir şey üretirken çok mutlu olduklarını söyledi.

5 ya da 6'şarlı gruplar halinde 45 öğrenciye atölye çalışması yaptırdıklarını anlatan Uzel, engellilerin atölyelerde üretime dahil olmalarının bile özgüvenlerini geliştirmek için büyük bir adım olduğunu dile getirdi. Uzel, ''Zaman zaman toplum tarafından dışlanan bu çocuklar burada bir şeyler üreterek özgüvenlerini geliştiriyorlar'' dedi.

Atölye çalışmalarına başlamadan önce kimi engellinin renkleri bile bilemediklerini, makas tutamadıklarını anlatan Uzel, çalışmaların engellilere bir öğrenim aracı olarak da çok yararlı olduğunu belirtti. Çalışmalara başladıkları günden bu yana engellilerin hayal dünyalarının daha da geliştiğini anlatan Uzel, ''Artık bana evlerinden atıklar getirip, 'bundan pano yapabiliriz' gibi fikirler de üretmeye başladılar. Evde de kendi kendilerine bir şeyler üretmeye çalışıyorlar. Bu tür eğitimler onların kişisel gelişimlerine inanılmaz katkı sağlıyor. Her şeyden önce üretim sürecindeki mutlulukları bile bizim için çok önemli'' diye konuştu.

MODEL UÇAK VE GEMİ DE YAPACAKLAR
Merkez müdürü Gülay Ünal da yaptıkları çalışmayla hem atıkların değerlendirildiğini hem de engellilerin üretmenin getirdiği özgüveni yaşadıklarını vurguladı. Çalışmanın engellilerdeki çevre bilincini de geliştirdiğine işaret eden Ünal, çevrelerindeki esnaf ile büyükelçiliklerin de kendilerine atıklar getirdiklerini ve böylece engellilerin çok yaratıcı ürünlere imza atabildiğini kaydetti. Sadece boya ve yapışkanlara para verdiklerini anlatan Ünal, atölyedeki çalışmalarla engellilerin bir işe başlayıp bitirmeyi de öğrendiklerini belirtti.

Atölye öğretmenlerinden Rıfat Alpaydın'ın engellilerin yaratım sürecine katkı sağlamak için Türk Kuşu'ndan model uçak yapımı eğitimi aldığını anlatan Ünal, ileriki dönemde Alpaydın'ın engellilere model uçak ve gemi yapımını öğretmeye başlayacağını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...