Bazı özel hastaneler fark ücretini kaldırdı

Yılbaşından itibaren yürürlüğe giren, özel hastanelerin hastalardan alacağı farkların yüzde 70'e kadar artırılması uygulamasına karşılık, bazı hastaneler farkı tamamen kaldırdı.

Yılbaşında yürürlüğe giren ve vakıf üniversiteleri dahil, özel sağlık kuruluşlarının, Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen bedelin en fazla yüzde 70'ine kadar ilave ücret alabilmesine yönelik uygulama, Kayseri'de aksi bir uygulamaya neden oldu.

Nüfusuna oranla çok fazla özel hastane bulunduğu belirtilen Kayseri'de, rekabetten dolayı bazı hastaneler muayene ve ameliyatlarda hastalardan hiçbir fark alınmayacağını duyurmaya başladı.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı (OHSAD) Opr. Dr. Reşat Bahat, yeni uygulama kapsamında özel hastane ve sağlık kuruluşlarının bazı standartlara göre sınıflandırılmasının birtakım sıkıntılara neden olduğunu bildirdi.

Hastanelerin sınıflandırılmasındaki standartların halen tartışıldığını ve yeniden sınıflandırmadan söz edildiğini ifade eden Bahat, bazı hastanelerin hastalardan almaları gereken farkları artırmak yerine tamamen kaldırmalarının, yasal düzenlemenin yanlışlığını ortaya koyduğunu iddia etti. Bu tür bir uygulama yerine, adil bir rekabet ortamında alınacak farkların serbest bırakılması gerektiğini savunan Bahat, şunları söyledi:

REKABETTEN DEĞİL, ÇARESİZLİKTEN
''Bazı hastanelerin aldıkları farktan tamamen vazgeçmesi, fark uygulamasının serbest bırakılması gerektiğinin göstergesidir. Hastaneler, rekabetten değil çaresizlikten böyle bir uygulama yapıyor. Hastaneler, içinde bulundukları zor durumdan kurtulmaya çalıştıkları için bu tür uygulama yapıyorlar. Bu hastaneler, cihazlarını yenileyemeyecek, maliyetlerini kurtaramayacak ve açık vermeye başlayacaklardır. Böyle devam etmesi halinde sorunlar daha da büyüyecektir. Hastanelerin fark ücretlerini düşürmeleri veya hiç almamaları da doğru değildir. Bu sorunların önlenmesi için devlet, adil ve sağlıklı bir rekabet ortamı oluşturmalı, hastanelerin alacağı fark oranını serbest bırakmalıdır.''

Ayrıca illerdeki hastane sayısının, özel veya devlete ait olup olmadığına bakılmaksızın planlanması gerektiğini belirten Bahat, Kayseri gibi nüfusuna oranla fazla hastane bulunan illerde bu tür sıkıntıların olduğunu, nüfusuna oranla az hastane bulunan bazı illerde ise tersine bir sorun yaşandığını kaydetti. Hastanelerin bazı durumlarda eskiden yüzde 30 olan fark sınırını aştıkları için cezaya maruz kaldıklarını hatırlatan Bahat, yeni uygulamanın sadece bu cezaların azalmasını sağladığını ifade etti. Türkiye'de 450 civarında hastane bulunduğunu, bunların 400'ünün SGK ile anlaşmalı, 20 civarının kısmi anlaşmalı ve 30'a yakınının anlaşmasız olarak faaliyet gösterdiğini bildiren Bahat, tıp merkezleri, dal merkezleri ve poliklinikler ile birlikte özel sağlık merkezi sayısının bini aştığını söyledi.
         
ANADOLU'DA DURUM DAHA FARKLI         
Özel Hastaneler Platformu Yönetim Kurulu Üyesi, OHSAD İç Anadolu Temsilcisi ve Tekden Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Tekden de Anadolu'da faaliyet gösteren özel hastanelerde fark oranının daha çok üzerinde durulduğunu belirtti. Anadolu insanının sağlığa para harcarken tereddüt ettiğini, bu nedenle hastanelerin ne kadar fark ücreti aldığını çok dikkat edildiğini savunan Tekden, şu bilgileri verdi:

''Yılbaşından önce de zaten Anadolu'daki hastaneler ameliyatlardan fark almıyordu. Muayenelerden ise çok az fark alınıyordu. Yılbaşından sonra herhangi bir değişiklik olmadı. Ancak vatandaşların fark ücretinin arttığını düşünmesi, bazı tereddütlere neden oldu. Bazı hastaneler de bu tereddütleri gidermek için fark oranını düşürdüler veya hiç almamaya başladılar. Yılbaşından sonra vatandaşların tereddütü nedeniyle hasta sayımız düşer gibi oldu. Ama sonra yeniden eski haline döndü. Şu an hasta yayımız da eski haline döndü. Fark ücretlerinde de bir değişiklik olmadı. Uygulama bizim açımızdan bir avantaj sağlamadı. Sadece hastanelerin kalitesi tescillenmiş oldu.''

Vakıf üniversiteleri dahil, özel sağlık kuruluşlarının, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen bedelin en fazla yüzde 70'ine kadar ilave ücret alabilmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararı, 1 Ocak 2010'da yürürlüğe girmişti.

Sayfa Yükleniyor...