Bebeğiniz sürekli ağlıyorsa…

Bebeklerin üç haftadan uzun süre, haftada en az üç gün ve günde üç saatten fazla ağlamaları, bir yeni doğan hastalığı olarak tanımlanan infantil kolikten kaynaklanabilir.

Bebeğiniz sürekli ağlıyorsa…

İnfantil kolik, binde 18,66 doğum oranıyla dünyada 11. sırada yer alan Türkiye’de yeni doğan bebeklerin yüzde 10 ila 30’unda görülen bir yeni doğan hastalığı olarak tanımlanıyor.

Hastalık, belirli aralıklarla oluşan, sebebi belli olmayan ve aileyi rahatsız edici düzeydeki ağlamalar şeklinde kendini gösteriyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş, “Bebeklerin üç haftadan uzun süre, haftada en az üç gün ve günde üç saatten fazla ağlamaları, üç aylık veya daha küçük olmaları, mızmızlanmaları, uyumamaları, beslenme ile ilgili gaz, kusma, şişkinlik gibi şikâyet durumları infantil kolik olarak açıklanabilir” dedi.

“Yeni doğan bebeklerde bağışıklık sistemi gelişmemiş olduğu için dışarıdan gelebilecek yabancı maddelere çok açıklar. Probiyotikler, bu maddelerle savaş verebilecek yararlı mikroorganizmalar olarak önemli bir yere sahip” diyen Çokuğraş, kolik probleminin tedavi edilmediğinde çocuk suistimaline (şiddete) kadar varan önemli bir sorun olduğunun da altını çizdi.

Kolik sorununun kısa süreli (doğumdan sonraki ilk 3-6 ay) bir sorun olduğunu belirten Çokuğraş, bu bebeklerin gerekli tedaviyi almamaları durumunda, ileriki yaşlarda çeşitli mide-bağırsak problemleri ile karşılaşabileceklerini belirtti.

HASTALIK, BAĞIRSAK FLORASINI BOZUYOR
Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş, özellikle kolikli bebeklerin bağırsak floralarında bir takım bozukluklar olabildiğinin altını çizerken, bu bebeklerin bir bölümünde probiyotiklerin kullanıldığını söyledi. Prof. Çokuğraş, kolikli bebeklerde Lactobacillus reuteri’nin en çok kullanılan probiyotik olduğunu da sözlerine ekledi. Kolikli ve koliksiz bebeklerin bağırsak florası incelendiğinde kolikli bebeklerde kötü bakterilerin daha yoğun bir şekilde bulunduğunun altını çizen Çokuğraş, bu noktada, kötü bakterileri yenip, bebeklerde yaşamsal konforu sağlayabilmek için probiyotikleri kullanma fikri üzerinde yoğunlaşıldığını da belirtti.

FLORA OLUŞMASINDA ANNE SÜTÜ ÇOK ÖNEMLİ
Prof. Çokuğraş, probiyotiklerin kolikli bebeklerde, gaz ilacı verilen bebeklere oranla, ağlamalarını önemli ölçüde azalttığını, mideden 12 parmak bağırsağına geçişi kolaylaştırdığını belirti ve normal doğum ve anne sütü kullanımının da bebeklerin sağlıklı bağırsak florasının oluşmasında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Sayfa Yükleniyor...