Burun kanamasına müdahale nasıl olmalı?

Burun kanamalarında başı geriye yaslamanın veya yatmanın doğru olmadığını belirten KBB Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Avcu, burnun uç kısmına 5 dakika sürekli baskı işlemi uygulamanın kanamayı durduracağını söyledi.

Burun kanamasına müdahale nasıl olmalı?

Çocuk ve genç erişkinlerde daha çok ön burun kanamalarının, orta ve ileri yaşlardakilerde arka burun kanamalarının görüldüğünü anlatan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Avcu, alerji, enfeksiyon veya kuruluk durumlarında burun karıştırılması, kuvvetli sümkürme, kanama pıhtılaşma bozukluğu, aspirin ve benzeri ilaç kullanımı, yüksek tansiyon, burun orta bölmesindeki eğrilik, kaza ve darbe, baş ve yüz yaralanmaları, tümör ve kontrolsüz kan sıvılaştırıcı ilaç kullanımının, kanamaların başlıca nedenler arasında olduğunu söyledi.

"HEYECAN VE PANİK BURUN KANAMASINI ŞİDDETLENDİRİR"

Müdahalelerde bazı yanlışlıklar yapılabildiğini ifade eden Avcu, öncelikle kanaması olan ve müdahale eden kişinin sakin olması gerektiğini vurguladı, heyecan ve panik durumunda tansiyonunun yükselebileceğini ve kanamanın şiddetleneceğini belirtti.

En sık kanamaların burnun ön kısmında olduğuna işaret eden Avcu, kanamalarda başı geriye yaslamak ve yatmanın yanlış olduğunu, başı hafifçe öne eğerek burna baskı yapılması gerektiğini ifade etti.

"BAŞ VE İŞARET PARMAĞI İLE MANDAL İŞARETİ YAPILMALI"

Avcu, kanamalarda halk arasında burnun üst kemikli kısmına baskı uygulandığına işaret ederek, "Bu uygulama yanlıştır. Burnun alt üçte birlik yumuşak kısmına, sadece kanayan tarafa değil her iki tarafa mandal şeklinde baş ve işaret parmağı ile mümkün olan en geniş alana baskı yapılmalıdır" diye konuştu.

"BURNA EN AZ 3 DAKİKA BASKI UYGULANMALI"

Burna yapılan baskının kontrol amacıyla kısa tutulmasının da yanlış olduğuna dikkati çeken Avcu, "Burun kanamalarında baskı işlemi en az 3 dakika olmalı, ancak ideal olarak 5 dakika devamlı sürdürülmelidir" dedi.

Sayfa Yükleniyor...