Cinsel yaşam düzeni tedavide etkili

Hastalığın kendisi de, psikolojik etkisi de cinsel hayatı olumsuz etkileyebiliyor ancak uzmanlar, düzenli cinselliğin kanser tedavisini olumlu etkilediğini söylüyor.

Cinsel yaşam düzeni tedavide etkili

Yaygın olarak görülen birçok kanser türü ve tedavileri, çiftlerin cinsel hayatlarını uzun süreli veya kalıcı olarak etkileyebiliyor. Bu değişikliklerin nedeni, fiziksel olduğu kadar psikolojik de olabiliyor. Yaşam kalitesini etkileyen cinsel fonksiyon sorunlarının doktor, psikolog, eş ve benzer aşamalardan geçmiş diğer hastalarla konuşulması ise problemlerin çözümünde fayda sağlıyor.

Kanser hastalarında, cinsel isteksizliğin ilk nedeninin psikolojik olduğu biliniyor. Fiziksel olarak çekiciliğin azaldığı düşüncesi, bu sebeplerin başında geliyor. Hastalık ve tedavi süresinde kilo verme, saç dökülmesi gibi genel belirtilerin yanı sıra cinsel olarak değer verilen bir dokunun kaybı da, örneğin; memenin alınması operasyonunda olduğu gibi, cinsel anlamda çekiciliğin azaldığı düşüncesine yol açabiliyor. Ameliyat izleri gibi beden bütünlüğünü bozan görüntüler de rahatsızlık nedeni olabiliyor. Gelecek kaygısı ve depresyon cinsel isteksizlik yaratabiliyor. Yorgunluk ve halsizlik, bulantı, ishal, kabızlık gibi sindirim sistemine ait şikayetler gibi vücudun fiziksel şartları da cinsel isteksizliğin nedenleri arasında olabiliyor. Meme ve prostat operasyonlarından sonra, vücudun hormonlarını azaltmaya yönelik tedaviler ise cinselliğe olan ilginin azalmasına etki edebiliyor. Ayrıca isteksizliğin yanı sıra cinsel fonksiyon bozuklukları da etkili olabiliyor.

Kanserin cinsel yaşam üzerindeki bu olumsuzluklarına dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gonca Saraç, “Erkek için ereksiyon problemleri, kadın için vajinal kuruluk, ilişkinin ağrı veya acı vermesi sık rastlanan problemler arasında yer alıyor. Erkeklerde cinsel yaşamı etkileyen hastalık grubu arasında mesane, prostat, kolon ve rektumu kapsayan pelvik kanserler yer alıyor. Özellikle prostat operasyonu sonrasında genital sinirlerin zarar görmesi nedeniyle idrar tutamama ve cinsel fonksiyon kaybı gibi sorunlar yaşanabiliyor. Kadınlarda ise vajina ve dış genital alanda yapılan operasyonlar cinsel yaşamı etkiliyor. Diğer kanser tedavilerinde cinsel hayat sorunsuz devam edebiliyor” diyor.

SAĞLIKLI CİNSELLİK İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Saraç, kanser tedavisi sürecinin cinsel yaşama olumsuz etkilerini azaltabilmek üzere çözüm önerilerini ise şu şekilde sıralıyor:
• Tedavi sürecinde cinsel ilişki ile ilgili genel olarak yasak bulunmuyor. Tam tersine, tedavi sürecinde yaşanan cinsel ilişkinin karşılıklı sözlü ve bedensel sevgi ifadesi ile yaşanması hastaya moral vermesi açısından önem taşıyor.
• Tedavi boyunca hastaya özel bazı durumların yaşanması; örneğin lökositlerin azalması nedeniyle enfeksiyonlardan koruması gereken hastaların, kemoterapi sırasında ilişkiye ara vermesi gerekiyor.
• Kemoterapi ve radyoterapi ile vücuda alınan ilaçların cinsel ilişki ile karşı tarafa bulaşması gibi yanlış düşüncelerden uzaklaşmak gerekiyor.
• Tedavi gören kişi kadın ise, gebe kalmaması için hekiminin tavsiye ettiği uygun bir kontrol yöntemini kullanması öneriliyor. Erkeğin tedavi alıyor olması halinde ise gebelik planı için hekime danışılması gerekiyor.
• Tedavide kullanılan ilaç ve radyoterapinin üreme hücreleri üzerine olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ve tedavi sonrası gebelik şansının devam edebilmesi için, tedavi öncesi sperm ve yumurta dondurma yöntemlerine başvurulması öneriliyor.

Sayfa Yükleniyor...