Cushing en çok onları etkiliyor

Daha çok 20–50 yaş arasında görülen Cushing hastalığı; ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Kadınların hastalığa yakalanma riski erkeklerden 3 kat fazla.

Cushing en çok onları etkiliyor

Türkiye Endokrinoloji Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. A.Sadi Gündoğdu 8 Nisan Cushing Hastalığı Günü nedeni ile yapılan basın açıklamasında; Cushing hastalığının nadir görülen, birçok komplikasyona neden olabilecek ciddi bir sorunu olduğuna dikkat çekti.

Cushing hastalığı; beynin altında bulunan hipofiz bezinden aşırı ve kontrolsüz, ACTH adı verilen hormonun salgılanması sonucu oluşuyor. Cushing hastalarında bilinmeyen nedenlerden oluşan bu adenomun salgıladığı aşırı ACTH nedeniyle böbreküstü bezinden kortizol salgılanması artıyor. Kortizol bir stres hormonu ve aşırı salgılanması halinde zararlı etkileri oluyor. Kortizol, karbonhidrat (şeker) yağ ve protein metabolizmasına etkileri olan dolaşım sistemi fonksiyonlarını düzenleyen ve vücudun strese yanıt vermesini kolaylaştıran hayati bir hormon.

Ancak, kanda kortizol düzeyleri yükseldiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabildiğini belirten Prof. Dr. A. Sadi Gündoğdu, Cushing hastalığının belirtilerini; “Yüzün yuvarlaklaşması, derinin incelmesi ve kolayca morluk oluşması, vücut ve yüz kıllarının aşırı artması, özellikle gövdeyi tutan şişmanlık, tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, osteoporoz (kemik erimesi) kas güçsüzlüğü, kadınlarda adet düzensizlikleri sık görülen belirtileridir” şeklinde özetliyor.

Cushing hastalığının çok çeşitli belirti ve eşlik eden hastalıklara yol açması nedeniyle genellikle doğru tanı koymanın zor olduğunu vurgulayan Gündoğdu, erken tanının; diyabet, osteoporoz, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, ve kanama riskini önlemesi bakımından hayati önem taşıdığını söylüyor. Tanı gecikirse komplikasyonların ağırlaşarak ölüm riskini arttırdığına vurgu yapan Prof. Dr. A. Sadi Gündoğdu, Cushing hastalığının tedavisi hakkında işe şu bilgileri veriyor:

İNATÇI KİLONUN NEDENİ CUSHING OLABİLİR
“Diyet ve egzersize rağmen kilo veremeyen şişman kişilerin vücutlarında daha çok karın bölgesinde göğüs ve koltukaltlarında görülen kırmızı-mor renkli çatlaklar tansiyon yüksekliği, aydede yüzü tabir edilen özellikle yanak bölgesinde yağ dokusu artışı ve karın bölgesinde yağ dokusu artışı ile birlikteyse Cushing hastalığı olasılığı düşünülmeli ve gerekli laboratuar testleri yapılmalıdır.

Sabah aç karnına alınacak kanda kortizol yüksekliği tespit edildiği takdirde bunun neden kaynaklandığı araştırılmalıdır. Kortizol seviyesini arttıran en ciddi neden hipofiz bezindeki adenomdan kaynaklanan Cushing hastalığıdır. Tıbbi olarak Cushing sendromu adını verdiğimiz kortizol yüksekliği ayrıca böbrek üstündeki bir adenomdan ya da çok daha nadir olan bazı kanser olgularında görülebilmektedir. Ayrıca uzun süre yüksek dozda kortizol içeren ilaçların kullanılması sonucu da Cushing sendromu oluşabilmektedir. Bu gibi belirtileri olan hastaların ayırıcı tanı yapılmak üzere bir endokrinoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir. Cushing hastalığında cerrahi, ilaç ve bazı durumlarda ışın tedavileri uygulanmaktadır.”

Sayfa Yükleniyor...