Uzakgider, hava sıcaklığının artmasıyla birlikte gıda zehirlenmelerinin insan sağlığı açısından büyük risk oluşturduğunu bildirdi.

Yaz aylarının gelmesiyle düğün dernek gibi toplu etkinliklerin yapıldığı yerlerde gıda zehirlenmelerinin daha fazla yaşandığını ifade eden Uzakgider, şunları kaydetti:

''Zehirlenme vakaları bireysel tüketimlere bağlı olabileceği gibi asıl büyük tehlike yaz tatiliyle birlikte sayıları artan düğün, dernek gibi şölenlerde toplu tüketime bağlı oluşabilecek toplu gıda zehirlenmeleridir. Gıdaların üretiminden itibaren soframıza gelinceye kadarki sürecin iyi kontrol edilmesi ve denetim altında tutulması gerekmektedir. Özellikle çabuk bulaşan ve bozulma riski taşıyan hayvansal gıdalarda hijyen kurallarına ve soğuk zincire mutlaka uyulmalıdır.''

GIDA ÜRETİMİNDE SOĞUK ZİNCİR VE HİJYEN ÖNEMLİ
Uzakgider, hayvansal gıdaları satın alırken mutlaka veteriner hekim kontrolünde olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

''Çiftlikten markete gelinceye kadar bu kontrolün sağlandığından emin olduğumuz yerler tercih edilmelidir. İnsan beslenmesinde hayati öneme sahip hayvansal gıdalar aynı zamanda mikropların çoğalması için en uygun ortamı teşkil etmektedir. Uygun şartlarda bir bakterinin 30 dakika arayla geometrik olarak çoğalarak 12 saatte 16 milyara ulaşması, mikroorganizmalarla hafif bir şekilde bulaşık bir gıdanın bir gece sonra ne derece tehlikeli olacağını göstermektedir. Gıda üretimi ve ticaretinde soğuk zincir ve hijyenik ortam çok önemlidir. Gıda zehirlenmelerinin yüzde 90'ı hayvansal gıdalardan kaynaklanıyor.''