Dinçer: Şeker çubuğu için çözüm arıyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, şeker ölçüm cihazı çubuklarının, hastalara ücretsiz dağıtılmasını sağlayacak bir mekanizmayı araştırdıklarını ve incelediklerini söyledi.

Dinçer: Şeker çubuğu için çözüm arıyoruz

TBMM Genel Kurulu’nda söz alan CHP Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan da diyabet hastalarının kullandığı şeker ölçüm cihazı çubuklarının ödemelerine ilişkin sorunun devam ettiğini ifade etti.

''Ölçüm çubuklarına yapılan ödemelerin yetersiz olduğu'' gerekçesiyle Danıştay’da açılan davaların kazanıldığına işaret eden Aydoğan, ''Çalışma ile bakanları, mağduriyetlerin giderilmesi noktasında söz vermelerine rağmen vatandaşlarımız hastane kapılarında çile çekmeye devam ediyorlar. 8 milyona yakın diyabet hastası yurttaşımızın bu mağduriyetlerinin giderilmesi gerekiyor'' diye konuştu.

Bunun üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer, şeker ölçüm cihazı ve çubuklarının uygun fiyatlarda satılmasını sağlayacak bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

Dinçer, diyabet hastalarının, hangi tür şeker ölçüm çubuğunu istiyorlarsa eczaneden alarak, parasını tahsil edebileceklerini ifade etti ve şunları söyledi:

‘'Bu açıdan bakıldığında hiçbir mağduriyet söz konusu değildir. Bizim hükümet olarak temel yönetim felsefemizden biri olan, bürokrasinin ortadan kaldırılmasıyla ilgili iddiaları dile getirecek olursak, evet şeker hastalarımız da kendileri para ödeyerek, bürokratik bir takım işlemlerle karşı karşıya kalıp parayı bizden tahsil edecekleri bir uygulamaya duçar olmamalılar. Bu açıdan bakıldığında işimizin başındayız, sahibiyiz. Şeker hastalarının herhangi bir bürokrasiye maruz kalmadan, rahatlıkla bu ilaçları, çubukları alacak düzenlemeyi yapmak üzere çalışmalarımızı yürütüyoruz.''

Danıştay’ın konuyla ilgili kararının gerekçesinde ''bu alanda çok sayıda var olan çubukların kalitelerinin, standartlarının belirlenmediğine ve standartlara uygun olanlar için en düşük fiyatın belirlenmediğine'' dair ifade bulunduğunu anımsatan Dinçer, ''Biz de bunu yapıyoruz şu anda. Gerçekten de piyasada çok sayıda çubuk ve cihazı bulunmaktadır. Biz bunların her birini temin ettik. Uluslararası standartlarda ölçüm yapıp yapmadıklarını test ediyoruz ve uygun olanları ayırıyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 41 cihaz değerlendirildi. Bunlardan 6'sının standartlara uygun olmadığı, 35'inin ise uygun olduğu belirlendi'' diye konuştu.

"MESLEK HASTALIKLARI İÇİN PROJE BAŞLATTIK"
Dinçer, ''Konuyla ilgili biraz daha sabredilmesi halinde hakikatten vatandaşlarımızın da çok faydalanacağı daha önemlisi kamunun da burada ciddi anlamda tasarruf edebileceği yeni bir yöntemi ve uygulamayı başarma imkânımız olacak. Çok az kaldı. Çalışmalar bitmek üzere'' dedi.

Türkiye'nin, sağlık hizmetlerine erişim itibarıyla dünyanın en iyi ülkelerden biri olduğunu belirten Dinçer, şunları söyledi:

''Gerçekten de kim ne derse desin, bugün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları hatta burada yaşayan başka ülkelerin vatandaşları bile en rahat ve en kolay sağlık hizmetine erişebilir durumdadır. Herkes her hastaneye gidebilir ve yine herkes her eczaneden ilacını alabilir. Dolayısıyla sağlık hizmetlerine erişim konusunda dünyanın en iyi ülkesi olduğumuzu iddia edersek yanlış söylemiş olmayız.''

Türkiye'nin, OECD ve AB ülkeleri içerisinde en geniş Genel Sağlık Sigortası kapsamına sahip ülke olduğunu vurgulayan Dinçer, sigortaya yönelik hizmetlerin daha verimli ve hızlı verilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü anlattı.

Silikozis hastalarına her türlü tedavi hizmeti sunulduğunu ifade eden Dinçer, bu hastalara emeklilik hakkı tanındığını hatırlattı.

Ülkedeki tüm meslek hastalıklarıyla ilgili yeni bir proje başlattıklarını ifade eden Dinçer, ''Bu çalışmayla tüm Türkiye'de meslek hastalıklarının neler olduğunu ve hastalığın meslekle bağlantılı olup olmadığını belirleyecek bir çalışma yürütüyoruz. Ülke çapında hangi tür meslek hastalığı var, bunu destekleyen bir kayıt sistemi oluşturmaya başladık'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...