Diş taşlarına karşı fırçalı ipli savaş

Bakterilerin oluşturduğu ve dişlere sıkıca yapışık olan plak tabakası, uzaklaştırılmadığı takdirde diş eti hastalıklarına neden oluyor. Plakla mücadelenin en kolay yolu ise fırça ve ip.

Diş taşlarına karşı fırçalı ipli savaş

Diş eti hastalıkları bulaşıcı olmayan hastalıklar sınıfında en yaygın hastalık olarak kabul ediliyor. Diş eti hastalıklarının sebebi ise ağızda bulunan bakteriler. Bu bakteriler plak tabakasını meydana getiriyor. Plak iyi uzaklaştırılmazsa diş taşına dönüşüyor.

Ağız ve diş sağlığını ilgilendiren en önemli hastalık gruplarından birinin diş eti hastalıkları olduğunu söyleyen Acıbadem Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi’nden Dişeti Hastalıkları Uzmanı Dr. Becen Demir, diş eti hastalıkları hakkında merak edilen soruları şöyle yanıtlıyor:

Diş eti hastalıklarının sebepleri nelerdir?
Diş eti hastalıklarının esas nedeni plak tabakası. Plak bakterilerin oluşturduğu, dişlere sıkıca yapışık bir tabakadır. Uzaklaştırılmadığı takdirde dişeti hastalıklarına neden oluyor. Başlangıçta hastalık dişetinde sınırlıdır ve bu aşamada tedavi edilirse bireye zarar vermez. İlerlediği durumlarda ise dişi destekleyen ve çene kemiğine bağlantısını sağlayan çevre dokularda hasar meydana geliyor ve kemik kaybı oluyor. Bu aşamadan itibaren dişte sallanmalar başlıyor. Hastalığın ilerlemesine daha da izin verilirse diş kaybediliyor.

Dişte plak oluşmaması için neler yapılması gerekiyor?
Ağızda plak oluşumunu tamamen engellemek mümkün değil. Ancak dişlerin düzenli fırçalanması ile plak uzaklaştırılırsa dişeti hastalığı engelleniyor. Bu nedenle dişlerin günde en az iki defa fırçalanması gerekiyor. Plak uzaklaştırılmadığı zaman diş taşına dönüşüyor. Diş taşı oluştuğunda hastanın günlük bakım uygulamaları ile uzaklaştırılması mümkün değildir. Dişe sıkıca yapıştığı için diş hekimi tarafından temizlenmesi gerekiyor. Diş taşı oluşmaması için evdeki günlük bakımı iyi yapmak ve plak birikimine izin vermemek çok önemlidir.

• Diş fırçası seçiminde orta sert fırça kullanımını öneriyoruz. Yumuşak fırçalar özel durumlarda, hekim tarafından tavsiye edilirse kullanılmalıdır.
• Diş fırçasının baş kısmının küçük olması ağzın arka bölümlerine daha kolay ulaşılmasını sağlar.
• Diş fırçalarken, az miktardaki diş macununu fırçanın içine sıkmak gerekir. Macun fırçanın üzerine sıkılırsa ilk temasta macunun tamamı dişe bulaşır ve ağzın diğer bölgelerine etkili biçimde ulaşamaz.
• Fırçayı ıslatmak kılların yumuşamasına neden olur ve fırçanın etkinliğini azaltır. Fırçanın kuruması için sabah ve akşam ayrı iki fırça kullanılabilir.
• Ara yüzeylerin temizliği dişlerin diğer yüzeylerinin temizliği kadar önemlidir. Bu amaçla diş ipi ve ara yüz fırçaları kullanılabilir.
• Protezi olan bireylerde uygun bakım araçları kullanılmalıdır. Bu amaçla köprü altı ipleri ve ağız duşları oldukça faydalıdır.
• Diş fırçaları belli aralıklarla değiştirilmelidir. Değişim zamanı kişiden kişiye değişmekle beraber fırça kıllarının şeklinin bozulması önemli bir göstergedir.

Dişeti kanamaları neden görülüyor?
Diş eti kanaması diş eti hastalığının ilk belirtisidir. Günlük bakım uygulamaları dikkatli bir şekilde yapılmazsa diş plağı birikiyor. Plak yoğun olarak bakterilerden oluştuğundan hastanın savunma sistemi buna karşı bir cevap veriyor. Bu cevaba bağlı meydana gelen doku değişiklikleri sonucunda diş eti kanaması oluyor. Diş eti kanaması toplumda çok yaygın görüldüğü için normal kabul edilse de hiçbir şekilde sağlıklı değildir.

Hamilelikte diş eti kanamaları artıyor mu?
Hamileliğin başından itibaren hormonal değişiklikler başlıyor. Bu değişiklikler diş etinin yapısında bazı farklılıkların oluşmasına neden oluyor. Hormonal değişiklikler diş eti hastalıklarına neden olan bazı bakterilerin sayısının artmasına da yol açıyor. Bütün bu değişikliklerle beraber özellikle ilk aylardaki bulantılara bağlı günlük hijyen alışkanlıklarının iyi uygulanmaması diş eti hastalıklarının oluşması için gerekli ortamı yaratmış oluyor. Bir başka durum ise hamilelik öncesi var olan ancak hastanın farkında olmadığı diş eti hastalıklarının yukarıda bahsedilen nedenlerden dolayı açığa çıkmasıdır.

Son yıllarda yapılan bazı çalışmalarda hamilelerde mevcut diş eti hastalığının düşük doğum ağırlıklı bebeklere veya erken doğuma neden olduğuna dair bulgulara rastlanmıştır. Bütün bu nedenlerden dolayı hamilelikte ağız bakımına çok dikkat etmek, mümkün ise hamilelik öncesinde tüm diş ve diş eti hastalıklarını ortadan kaldırmak, hamilelik sürecinde ise ortaya çıkan kanama ve benzeri bulgulara karşı dikkatli olmak gerekiyor.

Diş eti büyümelerinin nedenleri nelerdir?
Diş eti hastalıklarının bir başka grubunu diş eti büyümeleri oluşturuyor. Diş eti büyümelerinin nedenlerinden bazıları arasında diş eti hastalığı sonucunda oluşan büyümeler, bazı ilaçlara bağlı olanlar, genetik büyümeler, tümör nedeniyle oluşan büyümeler sayılabiliyor. Bunun dışında sebebi bilinmeyen büyümeler de olabiliyor. Diş eti büyümesinde dokunun formu bozuluyor, plak birikimi kolaylaşıyor ve diş eti travmalara açık hale geliyor. Diş eti büyümelerinin tedavisinde öncelikle büyümeye neden olan durum kontrol altına alınıyor. Bunu takiben gerekli tedaviler uygulanarak diş eti olması gereken şekle getiriliyor.

Sayfa Yükleniyor...