Dizideki bu sahne gerçek oluyor

Organ bağışlarında genellikle zarar gören ve nakledilemeyen hasarlı akciğer artık  House Md dizisindeki gibi işlem görecek. Akciğer, yoğun bakımda özenle bakılarak kurtarılacak.

Dizideki bu sahne gerçek oluyor

Akciğer naklinde en büyük sorun organın kullanılamaması. Çünkü beyin ölümü uzun süren hastada veya travma sonucu ölümlerde akciğer zarar görüyor ve donörlerin sadece dörtte birinin akciğeri kullanılabiliyor. Star’dan Özlem Yurtçu’nun haberine göre, House Md dizisinin son bölümlerinden birinde işlenen yöntem artık gerçek oluyor. Hasar görmüş akciğer, tıpkı bir insan gibi yoğun bakımda özenle bakılarak kurtarılacak.

İNGİLTERE’DE 15 VAKADA BAŞARI SAĞLANDI
İngiltere’de, geçen yıl yapılan akciğer nakli vakalarından 15’i bu yöntemle yapıldı. Marmara Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi akciğer nakli için tüm hazırlıklarını tamamladı. Şimdi sıra uygun hasta ve donör çıkmasında. Nakil ruhsatı aldıklarını açıklayan Göğüs Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bedrettin Yıldızeli, göğüs hastalıkları, anestezi ve enfeksiyon bölümünden oluşturulan ekiple akciğer naklinin tüm incelikleri için gerekli eğitimleri tamamladıklarını söyleyerek, aktif akciğer nakli yapan dördüncü hastane olacaklarını söyledi.

HASTA GİBİ TAKİP YAPILIYOR
Prof. Yıldızeli, önümüzdeki yıllarda ‘akciğer tamiri’ yöntemini Türkiye’ye de yapacaklarını belirterek şu bilgileri verdi: “Akciğer zor bulunan bir organ. Çünkü beyin ölümü gerçekleşmeden önce genellikle zarar görüyor. Dünyada da sık yapılan bir nakil değil. Geçen yıl dünyadaki nakil sayısı 2 bini geçmedi. 5 yıldır başta Kanada olmak üzere Amerika ve Avrupa’nın birkaç yerinde uygulanan yeni bir teknikle bu sorun aşılmaya çalışılıyor. Örneğin donörden akciğer çıktı ama organ dört dörtlük nakle tam uygun değil. İşte vücut dışı akciğer koruması diyebileceğimiz “ex-vivo perfusion systems” yöntemiyle organ donörden alınır alınmaz steril bir fanusta yoğun bakıma sokuluyor. Bir insanı tedavi eder gibi organ tedavi ediliyor. Solunum cihazına bağlanıyor, havalanması, oksijen düzeyi vs kontrol ediliyor. Hastaya vizit yapar gibi günlük takibi yapılıyor. Organ optimum şarta ulaşınca da vakaya naklediliyor.”

YAKINDA TÜRK DOKTORLAR DA UYGULAYACAK
Organ nakliyle uğraşan her merkezin yavaş yavaş bu yöntemi uygulamaya başladığını anlatan Prof. Dr. Yıldızeli, Türkiye’de de bu işin yapılabileceğine değindi ve “İngiltere’de geçen yıl bu şekilde 15 hastaya nakil yapıldı. Bunu yapmak çok zor değil, cihazı çok pahalı değil çünkü. Pek çok Türk doktor bunu öğrenmek üzere Kanada ve Avrupa’da eğitimler almaya başladı zaten. Ekibin (hemşiresinden yoğun bakım doktoruna kadar) eğitimli olması ve işi ciddiye alması çok önemli. Bizim hastanemizde nakillere başlayıp belli bir tecrübeye ulaştıktan sonra bu yöntemi de getirmeyi düşünüyorum. İşlevsel olarak kullanılabilirse, donörlerin yüzde 80’inden faydalanma şansımız olur” dedi.

Sayfa Yükleniyor...