Doğal dişe en iyi alternatif

İmplant uygulamaları sağlıklı bir ağız yapısı ve güzel gülüşlere ulaşabilmek için fonksiyon, estetik ve anatomik açıdan doğal dişin en iyi alternatifi olarak görülüyor.

Doğal dişe en iyi alternatif

Kökeni Latince "implantare" yani "bitki ekmek" fiiline dayanan implantlar, damak protezlerini kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.

İmplant, dişetlerinin altındaki çene kemiğine cerrahi yöntemlerle yerleştirilen metal materyallere verilen genel isim.

Protez dişler de bu implantların üzerine yerleştiriliyor. Kısacası, implantlar çene kemiğine kaynadığı için protez dişlere sabit destek sağlıyor.

"Bu nedenle implanlar doğal dişin en önemli alternatifi olarak kabul ediliyor" diyen Anadolu Merkezi'nden Diş hekimi Alper Çıldır, uygulama hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Uygulamanın sağladığı avantajları nelerdir?
Bu sistemlerin tercih edilmesinde önemli nedenlerden biri sağlıklı ve uzun ömürlü olmaları. Ayrıca implant uygulamaları sayesinde pek çok kişinin korkulu rüyası haline gelen, takıp çıkarılan, büyük hacimli, konuşurken ağızdan her an çıkabilir hissi veren damak protezlerini kullanma zorunluluğu da ortadan kalkabiliyor.

Ayrıca çene kemiğine yerleştirilen implantların bu kemikle kaynaşma süresinin 3-6 aydan, 3-6 haftaya inmiş olması da yönteme olan ilgiyi artırıyor. Böylece takılıp çıkarılan, hareketli protez kullanan kişiler, üç hafta içerisinde sabit, doğal görünümlü yeni dişlerine sahip olabiliyor.

İmplant uygulaması hangi durumlarda yapılıyor?
Bu uygulamalar, her türlü dişsizliğin, buna bağlı olarak gelişen fonksiyon ve estetik bozuklukların giderilmesinde kullanılabililor. İmplantlar, özellikle tek diş eksikliklerinin, komşu sağlam dişlere dokunulmadan giderilmesinde ve birden fazla diş eksikliği durumlarında, takılıp çıkartılan protezler yerine, sabit köprü uygulamalarının yapılmasında büyük önem taşıyor.

Ağzında hiç dişi olmayan ve bu nedenle total protez (damak) kullanmak zorunda olan kişilere de 6-8 adet implant uygulaması ile sabit protezler yapılabiliyor. Bu sayede hastalarımızın kendilerine olan güveni artıyor ve diş eksikliğinin kişiler üzerindeki olumsuz psikolojik etkileri de ortadan kalkıyor. Aynı zamanda diş kayıpları nedeniyle zaman içerisinde fizyolojik olarak meydana gelen kemik erimeleri de engelleniyor.

İmplant uygulamalarındaki gelişmeler neler?
Günümüzde implant uygulamaları çoğu zaman dişetinde büyük bir kesi yapılıp dikiş atılmasına gerek kalmadan, 10 dakikalık basit bir cerrahi işlemle gerçekleştirilebiliyor. Özellikle lazer uygulamalarının diş hekimliğinde önemli yer edinmesiyle implant üstü lokal anesteziye gerek kalmadan açılabiliyor. Bu sayede cerrahi işlemlerin yaratabileceği şişme, kanama ve enfeksiyon gelişimi gibi sorunlar tamamen ortadan kalkıyor.

Uygulamalar sırasında hasta ağrı çekiyor mu?
"Çene kemiğinin içerisine metal yerleştirilmesi" tanımı ürkütücü gibi gelse de korkmaya gerek yok. Lokal anestezi ile gerçekleştirilen implant uygulaması kesinlikle ağrısız ve kısa süreli bir işlem. Diş hekimi fobisi olan kişilerde, biz bu uygulamaları genel anestezi altında da gerçekleştirebiliyoruz.

İmplant uygulamalarından kimler yararlanabilir?
İmplant sistemleri ihtiyaç duyan herkese rahatça uygulanabilmektedir. Kalp ya da diyabet gibi sistemik rahatsızlıklar da herhangi bir engel oluşturmaz. Ancak uygulama için büyüme ve gelişimin tamamlanması gerekiyor. Kızlarda 16-17, erkeklerde ise 17-18 yaşın üstündekilere yapılabilir. Bunun dışında erişkinler için üst yaş sınırı bulunmuyor.

Sayfa Yükleniyor...