Doğumda annenin hayatını kurtaran yöntemde Türk imzası

Türk bilim insanı Prof. Dr. Polat Dursun tarafından geliştirilen, plasenta yapışmasına bağlı yüksek kan kaybı nedeniyle doğumda anne ölümlerini azaltmaya yönelik yöntem tıp literatürüne girdi.

Doğumda annenin hayatını kurtaran yöntemde Türk imzası

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Polat Dursun'un "Bulldog Klemp" isimli ameliyat tekniği, dünyanın saygın bilimsel dergilerinden "Uluslararası Jinekoloji ve Obstetrik Dergisi"nin (International Journal of Gynecology ve Obstetrics) özel sayısında yayımlandı. Derginin YouTube kanalına da eğitim videosu olarak konulan yöntem uzmanların bilgisine sunuldu.

Prof. Dr. Dursun, plasentanın "gebeliğin ilk haftalarından itibaren anne ve bebek arasındaki besin alışverişini sağlayan organ" olarak tanımlandığını söyledi.

Plasenta yapışmasının erken tanı konulmasıyla düzenli takip ve tecrübeli bir ekiple başarılı bir şekilde yönetilebildiğini vurgulayan Dursun, tanı konulmadan sezaryene alınan anne adaylarında, bu durumun ameliyat sırasında aşırı kan kaybına ve çok fazla kan transfüzyonu (nakli) yapılmasına neden olduğunu anlattı.

Dursun, aşırı kan kaybının anne ölümlerine yol açtığının altını çizerek, plasenta yapışması tanısı konulan hastaların doğumlarının, mutlaka donanımlı, kan merkezi olan hastanelerde ve tecrübeli ekip tarafından yaptırılması gerektiğini söyledi.

ÖLÜM RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR

Geliştirdiği plasenta yapışıklığı tespit edilen kadınlarda uygulanan yöntemle, doğumda bu soruna bağlı aşırı kanama nedeniyle ölüm riskinin büyük oranda azaltılabildiğine işaret eden Dursun, şöyle devam etti:

"(Bulldog Klemp) diye isimlendirilen yöntemle, anne adayının leğen kemiği içindeki organları besleyen damarlar, ameliyat süresince geçici olarak kapatılıyor. Bulldog Klemp denen metalik klemplerle leğen kemiği içindeki ana damara klip takılıyor ve damarın kan akımı geçici olarak kesiliyor ve ardından ameliyat gerçekleştiriliyor. Damarların kapatılmasıyla kanamanın çok az olması sağlanıyor.

Bu şekilde, doğum esnasında ve plasentanın ayrışması sırasında kanama kontrol altına alınabiliyor çünkü kan akımı çok az olduğu için hastaların kanaması da çok az oluyor. Bazen 20-30 ünite kan verilirken, bu yöntemle yaptığımız hastalarda 1-2 ünite kan veriliyor, bazen de buna bile gerek duyulmuyor. Ameliyat bitince klemp damardan çıkartılıyor. Ameliyat 1,5-2 saat sürüyor. Biz yöntemi sadece plasenta yapışıklığı olan kadınlarda kullandık ama normal doğum sonrası kanamalarda da kullanılabilir."

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Ankara
  • Kadın Sağlığı
  • Bebek
  • Genel Sağlık

Sayfa Yükleniyor...