‘Engelsiz yaşam' hayal olmaktan çıkacak mı?

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) bağlı kuruluşlarda kalan engellilerin daha sağlıklı ve kendileri için uygun olan şartlarda yaşamaları için kurulan ''Engelsiz Yaşam Evlerinin'' sayısı gelecek yıl 200'e çıkarılacak.

‘Engelsiz yaşam' hayal olmaktan çıkacak mı?

Bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin fiziki şartlarının iyileştirilmesi ve toplu bakımın olumsuzluklarını giderilmesi amacıyla ''Engelsiz Yaşam Merkezi'' projesi başlatıldı.

SHÇEK kuruluşlarında kalan en fazla 12 engellinin birlikte yaşayacağı tek katlı müstakil evlerde, ev ortamına yakın bir yaşam alanı oluşturuluyor. 280 metrekare olan 4 yatak odasında üçer engellinin kaldığı evlerde, oturma odası, mutfak, yemekhane, banyo tuvalet ve personel odası bulunuyor.

''Engelsiz Yaşam Merkezi'' projesi kapsamında inşa edilen idare binasında da engellilerin rehabilitasyonu için bireysel ve grup çalışması ve iş-uğraşı odalarıyla fizyoterapi salonu ve hidroterapi havuzları yer alıyor.

Henüz 53 evde 694 özürlünün kaldığı evlerin sayısının gelecek yıl 200'e çıkarılması planlanıyor. Böylece, SHÇEK bakımı altındaki engellilerden yaklaşık 2 bin 400'ünün ''Engelsiz Yaşam Evleri''nden yararlanabilmesi hedefleniyor.

EVDE BAKIM ÜCRETİ İÇİN HEDEF 381 BİN...
Bakıma muhtaç özürlülerin tespiti ve bakım esaslarının belirlenmesine ilişkin 2006 yılında yayımlanan yönetmelik kapsamında ailesi tarafından evinde bakılan engelliye aylık bir asgari ücret tutarında (Yaklaşık 521 lira) ''Evde Bakım Ücreti'' ödeniyor. Engellinin ihtiyaçlarının ailesi tarafından daha rahat giderilmesi ve engellilerin ailesi yanında desteklenmesinin amaçlandığı çalışma kapsamında 271 bin 972 engellinin ailesine evde bakım ücreti veriliyor.

Başkasının yardımı olmadan hayatını sürdüremeyen özürlüler için daha insani bir bakım sağlamaya yardımcı olan uygulamada, aileler SHÇEK İl müdürlüklerince en az yılda bir kez ziyaret ediliyor. Ailelerin engelli çocuklarına gereği gibi bakıp bakmadıklarının denetlendiği çalışmada, ihtiyaç duyulması halinde ailelere danışma ve rehberlik hizmeti de verilebiliyor.

SHÇEK, gelecek yılki hedefleri çerçevesinde 381 bin engelliye evde bakım hizmeti vermeyi planlıyor.

Sayfa Yükleniyor...