Et üzerine bol soda, tansiyonu yükseltiyor

Kurban Bayramı’ndaki dokuz günlük tatil, et tüketiminin artırmasına neden oluyor.

Evlerde kurban etinden yapılan yemeklerin tüketilmesinin yanı sıra ziyaretlerde de kurban eti ikram edilmesi, kalp, tansiyon ve şeker hastalarının tansiyon yükselmesi, kan yağlarında artış ve kalp krizi riskini artırıyor. sorunu bulunmayan kişilerde de gastrit, hazımsızlık ve ishal ortaya çıkıyor.

International Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Soysal, özellikle de Kurban Bayramı’nda fazla miktarda et tüketildikten sonra üzerine soda içmenin mideyi rahatlayacağının sanıldığını belirterek şöyle konuştu:

“Soda gazlı bir içecektir. Kişiler sodayı içtiklerinde yedikleri eti daha kolay hazmedeceklerini düşünüyorlar. Ancak soda içildikten sonra geğirmeye neden olur. Geğirme sırasında da hava yutulur, bu da geğirmeyi artırır. Hazmı da kolaylaştırmaz. Ayrıca kalp hastaları ve yüksek tansiyonlular tarafından kısıtlı tüketilmelidir. Çünkü soda mineral ve tuz içerir, fazla tüketilmesi halinde tansiyonun daha da yükselmesine yol açar.”

TATİLİ SAĞLIKLI GEÇİRMEK ELİMİZDE
Kurban Bayramı’ndaki 9 günlük tatili sağlıklı bir şekilde geçirmek elimizde.

Dr. Murat Soysal, bu uzun tatil için şu önerilerde bulundu:

Gaz sancısı kalp krizi sanılıyor
Kurban etinin aşırı derecede tüketilmesi, gaz birikimine yol açıyor. Midenin komşusu olan organlar diyafram ve kalptir. Gaz sancısı nedeniyle mide gerilince, sol göğse vuran ağrı- baskı ve kalpte ritim sorunları ortaya çıkabilir. Bu da sıklıkla kalp kriziyle karıştırılır. Kurban Bayramı tatilinde acil servislere en çok başvuru nedenleri arasında gaz sancıları da gelmektedir.

Dr. Murat Soysal, kalbin alt yüzeyindeki kalp krizlerinin hazımsızlık, karında ve midede ağrı, şişkinlik belirtilerine neden olabileceğini söyledi. Dr. Soysal, ancak yine de gerekli incelemeler yapılarak gaz sancısının altında kalp krizinin yatıp yatmadığının araştırılması gerektiğini vurguladı.

Hasta hayvan eti yenilirse ‘kist hidatik’ hastalığı çıkıyor
Uygun koşullar kesilmeyen ve hasta hayvanların etleri tüketilirse, ishale neden olan bazı mikroorganizmalar vücuda girer. Hijyen ve kontrol iyi değilse, mide barsak enfeksiyonları daha sık görülüyor. Kontrolsüz kesilen kist hidatik hastalığı olan hayvanların karaciğer ve akciğerlerinde içi sıvı dolu kistler oluşuyor ve bu hastalığa yol açan etken, sindirim kanalı yolu ile vücuda girip akciğer ve karaciğerde kistler oluşturabiliyor. Bu kistler büyüyor, organların çalışmasını zorluyor. “Kist hidatik” denilen bu hastalığın bulaştığı kişilerde, karın ağrısı, nefes darlığı, bazen de anaflaksi (ani şok sonucu ölüm) ortaya çıkıyor. Hastalık insanlara, hastalıklı hayvanların akciğer ve karaciğerindeki kistler nedeniyle, bu etlerin yenilmesi yoluyla bulaşıyor.

Sayfa Yükleniyor...