H1N1 prematüre bebekte daha mı riskli?

Birçok kişi gribi dinlenerek atlatıyor. Ancak özellikle genç ve çocuklarda virüs hızla akciğerlere yayılıyor ve ölüme neden olabiliyor. Peki virüs prematüre bebekler için ne kadar tehlikeli?

H1N1 prematüre bebekte daha mı riskli?

Salgını Nisan ayından beri yaşamakta olan ABD'de H1N1'e bağlı hastaneye yatışların yüzde 20'si 0-4 yaş gurubu, yüzde 25'i ise 5-18 yaş gurubu çocuklardan oluşuyor.

Yani hastaneye yatışların neredeyse yarısı 18 yaş altındakiler. H1N1 virüsünden ölümlerin yüzde 17'si de 0-18 yaş gurubundaki çocuklarda görüldü.

El Bebek Gül Bebek Derneği kurucu üyelerinden yenidoğan ve çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Gülnihal Şarman H1N1 enfeksiyonunun prematüre bebekler için daha riskli olduğunu söyledi ve prematüreleri etkileyebilecek tehlikelere dikkat çekti.

"Domuz gribi enfeksiyonları alışkın olduğumuz mevsimsel griplere göre daha değişik seyrediyor. Birçok kişi sıradan grip gibi hastalanıp enfeksiyonu evinde dinlenerek atlatıyor. Ancak özellikle genç ve çocuklarda virüs hızla akciğerlere yayılıyor ve umulmadık hızda ölüme kadar ilerliyor. Hastalığın korkulan yanı da bu. Hastalığın en ağır şekli hızlı ilerleyen alt solunum yolu enfeksiyonları, yani ağır seyreden pnömoniler.

PREMATÜRE BEBEĞİ OLAN AİLE ÇOK DİKKATLİ OLSUN
Solunum sıkıntısı, morarma yani oksijen yetersizliği, göğüs ağrısı bu gribin tehlike sinyalleri. Özellikle 1500 gram ve 32 haftanın altında doğan prematüre bebekler eve çıktıktan sonra viral üst ve alt solunum yolları enfeksiyonları kaparlarsa hastalığı çok ağır geçirebilirler. Ventilatör yani solunum makinesi tedavisi görmüş bebekler özellikle risklidirler.

Kış aylarında hastaneye yatırılan bebeklerin 2/3'si o kış taburcu olmuş prematürelerdir. Prematüre bebekleri olan aileler son derece dikkatli olmalılar. Bebek hastalanırsa tekrar günlerce hastanede kalabilir, iyileşme sürecine giren akciğer durumu tekrar bozulabilir, tekrar solunum makinesine bağlanabilir hatta solunum yetmezliğinden ölebilir, yaşarsa da astım hastası olabilir."

HANGİ PREMATÜRELER DAHA FAZLA TEHLİKEDE?
Dr. Şarman, tehlikenin tüm prematüre bebekleri kapsadığını belirtti ancak bazılarında risk faktörlerinin çok daha fazla olduğunu söyledi.

"Bu kış sezonunda taburcu olan prematüre bebeklerden özellikle 1 haftadan uzun süre solunum makinesinde kalanlar, haftalarca  oksijen gereksinimi devam etmiş olanlar, eve oksijenle çıkanlar, ailesinde astım hikayesi olanlar, yuvaya veya okula giden kardeşi olanlar büyük risk taşımaktalar. Bugüne kadar hastaneye yatırılmış çocuk H1N1 vakalarında da altta yatan risk faktörleri olarak astım, kronik akciğer hastalığı ve nörolojik hastalıklar belirlenmiştir."

RSV AŞISI MUTLAKA YAPILMALI
Dr. Şarman, prematüre bebeklerde domuz giribi riskini artıran faktörleri sıraladı ve anne-babalara önerilerde bulundu.

RSV enfeksiyonu ve alınması gereken önlemler: Büyük çocuk ve erişkinlerde
nezle nedeni olan respiratuvar sinsityal virüs prematüre bebeklerde ilerleyici alt solunum yolu hastalığına neden olmakta. Her sene olduğu gibi bu sene de virüs ne yazık ki H1N1 salgını yaşadığımız aylara denk düşecek. Prematüre bebekler için korkulu rüya olan bu virüs her sene Kasım-Mart aylarında kendini gösterir. Belirtileri aynen H1N1 Gribinin ilerleyici şekli gibidir. Pahalı da olsa SGK tarafından ödenen ve her ay 1 kere olmak üzere yapılan bir aşı ile prematüre bebekler korunabiliyor. Bu kış
hastaneden taburcu olan 32 haftadan erken doğmuş prematüre bebeklere RSV
aşısı yapılmalıdır. Prematüre bebek anne-babaları bebeklerini iyi tanıyan hekimlerine danışmalıdırlar.

Prematüre bebekler ve evdeki kardeşler: H1N1 virüsü 0-18 yaş gurubunu hedeflemiş görünüyor. Kardeşler de bu yaş gurubunda olduklarından evdeki yeni taburcu olmuş prematüre kardeşe kolaylıkla virüsü taşıyabilirler. Kardeşe, yaşına uygun bir dilde prematüre kardeşine nasıl yanaşacağı anlatılmalıdır:

Öpmeme
Okul dönüşünde elini yıkama
Boğaza gargara, burnu serum fizyolojikle yıkama
Kardeş hasta olursa; yanaşmama, mümkünse uzaklaştırma, maske takma, başka
odada bakma
Kardeş sık hastalanıyorsa ve 3 yaştan küçükse yuvaya bir süre yollamama
H1N1 gribi aşısını yaptırma.

Kardeşin aşılarını yaptırma: Özellikle 10 yaşın üzerindeki kardeşlerin karma aşısını olmaları gerekir. Karma aşısındaki boğmaca aşısının tekrarlanmış olması son derece önemlidir.

PREMATÜRE BEBEĞE H1N1 AŞISI YAPILMALI MI?
Dr. Gülnihal Şarman, siyasetçiler başta olmak üzere toplumda büyük tartışma yaratan H1N1 aşısının prematüre bebeklerde uygulanıp uygulanmayacağı konusuna da açıklık getirdi.

"H1N1 aşısı 6 aydan küçük bebeklere önerilmemekte. Evde 6 aydan küçük prematüre bebek varsa evdeki  diğer kişiler aşılanmalı. 6 aydan büyük ancak akciğer sorunları devam eden prematüreler ise H1N1 aşısı olmalıdır."


Sayfa Yükleniyor...