Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi’nden (CUMC) bilim insanlarının yaptığı araştırma, yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan hafıza kaybının beynin belirli bir bölgesindeki değişikliklerden kaynaklandığını ve besin takviyesini içeren bir müdahaleyle düzeltilebileceğini gösteren ilk çalışma olması açısından önem taşıyor.

Taub Enstitüsü’nden Dr. Adam M. Brickman’ın başkanlığında yapılan araştırma, Nature Neuroscience adlı bilimsel derginin yanı sıra CUMC’un internet sitesinde yayımlandı.

Yaşları 50 ila 69 olan 37 sağlıklı hasta üzerinde 3 ay süren araştırmada bir gruba günde 900 miligram yüksek flavanol, diğer gruba ise günde 10 miligramlık düşük flavanol içeren diyet uygulandı.

Araştırmanın sonunda yaplan 20 dakikalık şekil tanıma testinde, yüksek flavanol takviyesi alan grubun diğer gruba göre önemli ölçüde başarılı olduğu görüldü.

Araştırma ekibinin kıdemli üyesi Nöroloji Profesörü Scott. A. Small, bellek testine ilişkin yaptığı açıklamada, “Çalışmanın başında 60 yaşındaki kişilerin hafıza özelliklerini taşıyan katılımcıların hafızaları 3 ay sonunda 30-40 yaş hafızasına erişti” dedi. Small buna karşılık buldukları sonucun aynı araştırmanın daha geniş bir grup üzerinde tekrarlanarak teyit edilmesinin ardından bilimsel bir değeri olabileceği uyarısında bulundu.

Small tarafından daha önce yapılan araştırma ile insan beynindeki gyrus dentatus adı verilen bölgede yaşlanmayla ilgili değişiklikler olduğu belirlenmişti. Ancak bu araştırmada, yaşlanmaya bağlı hafıza kaybının bu değişikliklerin bir sonucu olarak mı meydana geldiği belirlenememişti.

FLAVANOL İNSAN BEYNİNİ NASIL ETKİLİYOR?
Özel olarak geliştirilmiş beyin görüntüleme cihazlarının kullanıldığı yeni çalışmadaysa araştırmacılar daha önce farelerdeki gyrus dentatus bölgesindeki nöral bağlantıları geliştirdiği ortaya çıkarılan flavanol maddesinin insan beynindeki etkilerini yakından gözlemleme imkanına kavuştu.

Söz konusu bölgedeki kan hacmini yeni geliştirilmiş özel cihazlarla ölçerek yaptıkları araştırmanın sonucu hakkında bilgi veren Brickman, “Katılımcıların beyinlerini görüntülediğimiz zaman flavanol içeren içecekler tüketen katılımcıların beynindeki gyruz dentatus bölgesinin fonksiyonları üzerinde fark edilebilecek değişiklikler olduğunu gördük” dedi.

Yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan hafıza kaybı, öğrenme ve kavrayış yeteneklerinde ortaya çıkan azalmalar olarak tanımlanıyor. Erişkinliğin erken evrelerinde görülen bu normal durum 60’lı yaşlara kadar yaşam kalitesi üzerinde fark edilebilir bir değişiklik yaratmıyor.