Hangi yaşta hangi test yaptırılmalı?

Sağlıklı bir yaşam için her yaş döneminde belirli testlerin yaptırılması gerekiyor. Zira erken tanı hayat kurtarıyor. Peki, yaşa bağlı olarak hangi testler yaptırılmalı?

Hangi yaşta hangi test yaptırılmalı?

Diyabet, kolesterol, koroner kalp rahatsızlığı, kanser...

Hastalıkların tedavisinde erken tanı hayati öneme sahip. Ancak kimi korkudan, kimi ise ihmalkârlıktan ertelese de yaşam süresi boyunca belirli dönemlerde bazı tarama testlerinin yaptırılması şart.

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Altuntaş, hangi yaşta hani testin yaptırılması gerektiği konusunda şunları söylüyor:

“18 yasından sonra kan basıncı hipertansiyon taraması yapılması gerekiyor. Yine kan yağları için 20 yaşından sonra eğer ailede kalp damar rahatsızlığı varsa, risk grubunda olanların kolesterol ve kan yağlarına bakılması gerekiyor. Ama risk yoksa erkeklerde 35, kadınlarda 45 yaşından sonra kan yağlarına bakılmasında fayda var. 45 yaşından sonra her 3 yılda bir kan şekerine baktırılmalı, eğer kişi risk grubundaysa yaş sınırı 30'a düşüyor.”

KANSER TARAMALARI HAYAT KURTARIYOR
Prof. Altuntaş, kanser taramalarında yaş sınırlarını ise şöyle açıklıyor: “Erkeklerde prostat kanseri açısından 50 yaşında tarama yapılmalı. Ama ailede prostat kanseri varsa bunu 40 yaşa çekmek gerekiyor. Kalın bağırsak kanserleri için gaitada gizli kan ve kolonoskopik inceleme öngörülmekte. Kadın kanserleri için 30 yaşından itibaren taramalara başlanmalı.40 yasından sonra meme kanseri için mamografi yapılmalı. Rahim ağzı kanserlerinde de erken tanının önemi çok büyük. Bunun için her kadın 30 yaşından sonra yılda bir kez jinekolojik muayene olmalı.”

Sayfa Yükleniyor...