Hastane enfeksiyonları tanısında önemli buluş (İstanbul Teknik Üniversitesi’nde tasarlandı)

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Girişimci Dr. Asiye Karakullukçu, sağlık sektörünün en önemli sorunları arasında gösterilen "hastanelerde kapılan enfeksiyonların hızlı tanısı" için önemli bir buluş geliştirdi. Enfeksiyon hastalıklarının tanısı için biyosensör teknolojisiyle geliştirilmiş hızlı tanı cihazı tasarlayan Dr. Karakullukçu’nun buluşu ile birkaç dakika içerisinde hastane enfeksiyonunun tanısı konulabilecek.

Hastane enfeksiyonları tanısında önemli buluş (İstanbul Teknik Üniversitesi’nde tasarlandı)

İTÜ'nün Teknoloji Geliştirme Bölgesi ARI Teknokent firmalarından Aksense, hastanelerde kapılan enfeksiyonların hızlı tanısında çığır açabilecek bir buluşa imza attı. Girişimci Dr. Asiye Karakullukçu’nun tasarladığı biyosensör teknolojisi ile hastane enfeksiyonlarının birkaç dakika gibi kısa bir sürede tanı konulabileceği belirtildi.

Karakullukçu, ürünü ticarileştirme amacıyla İTÜ ARI Teknokent’te Aksense firmasını kurduğunu belirterek, aynı zamanda bu alanda doktora çalışması da yaptığını söyledi.

BİR DAMLA KAN İLE HASTANE ENFEKSİYONU TESPİT EDİLEBİLİCEK

Sadece Türkiye’nin değil dünyadaki birçok ülkenin sorunu olan hastane enfeksiyonu sebebiyle her yıl binlerce insanın hayatını kaybettiğini ifade eden Karakullukçu, "Hastanelerde her yıl binlerce insanın enfeksiyon nedeniyle ölmesinin en önemli nedenlerinden biri de tanının geç konulmasıdır. İdrar, kan, balgam gibi klinik örneklerden tespit edilen tanı süreçleri bazı durumlarda 3 güne kadar çıkabiliyor. Bu uzun süre de çoğu zaman enfeksiyonu geri döndürülemez noktaya getiriyor. Hedefimiz, geliştirdiğimiz sensor ile enfeksiyon hastalıklarının tanısı için herkesin kolayca kullanabileceği elde taşınabilir bir tanı cihazı üretmek. Hastadan balgam, idrar gibi spesifik örnek almak yerine bir damla kan ile hastane enfeksiyonu olup olmadığını kısa sürede anlayabileceğiz" bilgilerini verdi.

Hastane enfeksiyonları tanısında önemli buluş (İstanbul Teknik Üniversitesi’nde tasarlandı) - 1 Dr. Asiye Karakullukçu

YATIRIM DESTEĞİ BEKLİYOR 

Yatırım desteği beklediklerini belirten Karakullukçu, “Eğer iyi bir yatırım bulursak ana hedefimiz ürünü sektörüne sunmak. Böylece laboratuvar ortamına gitmeden hekimlerin hasta başında kullanabileceği, hastanın evde kendisinin de uygulayabileceği ürün olarak piyasaya çıkabilecek. Bunu aynı zamanda akıllı telefon uygulamaları ile destekleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK DESTEĞİ DE ALDI

TÜBİTAK BİGG | İTÜ Çekirdek programına dahil olan Aksense, binlerce şirketi geçerek, TÜBİTAK 1512 Tekno Girişim Sermayesi Programı'nın desteğini almayı başardı. İTÜ Çekirdek’in mentorluk, network desteklerinden de faydalanan Karakullukçu halen çalışmalarını İTÜ ARI Teknokent bünyesinde yürütüyor.  

İTÜ ARI TEKNOKENT GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNE HİZMET EDİYOR

Bünyesindeki 270’den fazla teknoloji firması, 7 binden fazla personeli ve yılda 600’den fazla proje üreten yapısıyla Türkiye’nin teknoloji alanındaki rekabet gücünü küresel ölçekte artıran İTÜ ARI Teknokent, Türkiye’nin girişimcilik ve inovasyon üssü olarak girişimcilik ekosistemine hizmet ediyor.

Hastane enfeksiyonları tanısında önemli buluş (İstanbul Teknik Üniversitesi’nde tasarlandı) - 2

İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde faaliyetlerini yürüten İTÜ ARI Teknokent, 10 binasıyla bugüne kadar 148’i patentli toplamda 2 bin 500’ün üzerinde başarılı Ar-Ge projesine imza atarak değer üretti ve ülke ekonomisine katkı sağladı.

İTÜ ARI Teknokent, İTÜ Çekirdek, İTÜ Magnet ve Innogate programlarını geliştirmeye çalıştığı kadar, paydaşlarının da markalarına değer ve destek vererek; her zaman "Birlikte İleriye" gitmeyi amaçlıyor.

VİDEO: ANTİBİYOTİKLER TARİHE Mİ KARIŞACAK?

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • hastane enfeksiyonu
  • Tıptaki Gelişmeler
  • Teknoloji
  • Enfeksiyon
  • Hastalık
  • Bulaşıcı hastalık
  • İstanbul
  • teşhis
  • Genel Sağlık

Sayfa Yükleniyor...