Hava dengesiz, hastalıklar kapıda!

Havalar bir ısınıyor bir soğuyor. Mevsimsel şartlara çabuk adapte olamayan ve okullarda kalabalık bir ortamda bulunan çocuklar daha çabuk hastalanıyor.

Hava dengesiz, hastalıklar kapıda!

Sık hava değişimlerinin çocuklar üzerinde daha fazla etki yaptığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yılmaz Afşar, çocukların bağışıklık sisteminin fizyolojik olarak erişkinlere oranla daha zayıf olduğunu söyledi.

Bunun da enfeksiyon hastalıklarına yakalanma olasılığını arttırdığını vurgulayan Dr. Afşar,”Mevsim geçişlerinde yaşadığımız ani ısı değişimleri, zayıf olan çocuk bağışıklık sistemini daha da zayıflatarak virüs ve bakterilerin hastalık yapmasını kolaylaştırır. Bu virüs ve bakteriler, genellikle; grip, nezle, boğaz enfeksiyonu, kulak enfeksiyonu, sinüzit ve akciğer enfeksiyonu gibi solunum yolu hastalıklarına neden olur. Bu hastalıkların hepsi öksürük, hapşırık olarak damlacık yoluyla kolayca bulaşabilir ve salgınlar oluşturabilir” dedi.

HAVA GEÇİŞLERİNDE ENFEKSİYON RİSKİ ARTIYOR
Bazı çocukların enfeksiyon hastalıkları açısından daha fazla risk altında olduğunu belirten Afşar, bunların başında bağışıklık sistemi zayıf olanların geldiğini hatırlattı. Afşar, astım ve alerjik solunum yolu sorunu olan çocuklarda da enfeksiyon riskinin, mevsim geçişi ve okul dönemlerinde arttığını söyledi.

Bu dönemde anne ve babaların alabilecekleri önlemlerin riskleri azaltabileceğine dikkat çeken Dr. Afşar, “Ellerin sık sık yıkanması, tuvalette yapılması gerekenler gibi hijyen kuralları öğretilmelidir. Dengeli beslenmeleri, bol sıvı almaları, vitamin içeren meyvelerden çokça tüketmeleri sağlanmalıdır. Hava sıcaklığına uygun giysiler tercih edilmeli, çocuklar bu konuda bilgilendirilmelidir. Kalabalık ve havasız mekanlara götürülmemeli, onların da gitmemeleri gerektiği anlatılmalıdır. Bağışıklık sistemi zayıf, astımı ve alerjik solunum yolu sorunları olan çocuklara daha fazla dikkat edilmeli. Gerekli aşıları yaptırılmalı, kontrolleri aksatılmamalı, koruyucu ilaçları dikkatle kullanılmalı” önerisinde bulundu.

Sayfa Yükleniyor...