‘Hayata tutunma öyküleri’yle seslerini duyuracaklar

Kansere farklı bir pencereden bakmayı hedefleyen Hematolojik Onkoloji Derneği’nin düzenlediği “Hayata Tutunma Öyküleri” yarışmasına başvurular sona erdi. Yarışmada Türkiye genelinde 43 ilden 206 öykü yer alıyor.

‘Hayata tutunma öyküleri’yle seslerini duyuracaklar

Hematolojik Onkoloji Derneği (HOD), kanser hastalarının ve yakınlarının sesini duyurmak, yaşadıkları sorunlara ve sıkıntılara dikkat çekmek amacıyla “Hayata Tutunma Öyküleri” yarışması düzenledi.

206 öykü, aralarında kanser uzmanları ve gazetecilerin de bulunduğu jüri üyelerinin değerlendirmesine sunuldu.

Değerlendirme sonunda birinci, ikinci ve üçüncü seçilecek öyküler ödüllendirilecek. Ayrıca Hayata Tutunma Öyküleri, kitap haline getirilerek okuyucu ile buluşturulacak.

Kanserin yalnızca hastayı değil, ailesini, arkadaşlarını ve çevresini de etkileyen bir hastalık olduğuna vurgu yapan HOD Kurucu Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, yarışmanın amacını şu sözlerle anlatıyor:

‘Hayata tutunma öyküleri’yle seslerini duyuracaklar - 1

“Düşüncelerimizi, duygularımızı paylaşalım, paylaşalım ki üzüntülerimiz, sıkıntılarımız azalsın, umudumuz artsın. Hayat bir hikâye arayışı aslında… Hikâyenin ana karakteri olarak dönüp baktığımızda yaşadığımız pek çok olayın, zaman içinde yaşadığımız andaki etkiyi bırakmadığını ve yaşananların içinde sevdiklerimizle paylaşılan anların ne kadar kıymetli olduğunu görürüz. En basit hastalıklar bile hepimizde izler bırakırken bu hikâyede, kanser gibi çok daha zorlayıcı hastalıkların hikâyenin merkezindeki karakter kadar çevresindekilerde de zorlayıcı süreçler yaşattığını biliyoruz.”

Kanser sürecinde duygu fırtınaları arasında gel-gitler yaşandığını, üzüntüyü kızgınlık, kızgınlığı çaresizlik, çaresizliği yalnızlık, yalnızlığı ise korkunun takip ettiğini dile getiren Prof. Altuntaş, hastalarda başlangıçta ortaya çıkan "Belki yanlış teşhistir" umudunun daha sonra çoğu kez "Neden ben?" şeklindeki isyana dönüşebildiğini söylüyor.

‘Hayata tutunma öyküleri’yle seslerini duyuracaklar - 2 Prof. Dr. Fevzi Altuntaş

Prof. Altuntaş, “Fakat her hasta eninde sonunda ‘hayata tutunmanın öyküsü’nü keşfediyor. ‘Hayata Tutunma Öyküleri’ ile kansere dair özgün hikayeleri paylaşarak kanser ile ilgili toplumsal duyarlılık ve farkındalık oluşturmayı, empati duygusunu hissettirmeyi ve en önemlisi de sessiz hikayeleri duyurmayı amaçlıyoruz” diyor.

Hematolojik Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Altuntaş, kanser hastalarına ve yakınlarına, “Kanser yolculuğunda yolumuzu aydınlatan en önemli güç umut, yani ‘hayata tutunmak’ olmalı. Hiçbir zaman umudumuzu kaybetmeden, inançla, pozitif bakarak hayata tutunmaya devam etmeliyiz” diye sesleniyor.

Sayfa Yükleniyor...