İlk kafa nakli yapıldı
Uzun süredir kafa nakli konusunda çalışan İtalyan Profesör Sergio Canavero dünyanın ilk kafa naklini Çin'de bir ceset üzerinde gerçekleştirdi. Prof. Canavero, 18 saat süren ameliyatın başarılı olduğunu, bu ameliyatı yakın zamanda canlı bir kişi üzerinde uygulayacağını söyledi.
İnanılması zor gibi görünen kafa nakli planını ilk kez 2015 yılında kamuoyuyla paylaşan Prof. Sergio Canavero, tartışmaların da odağındaki isim oldu. Plan için gönüllü arayan Canavero'nun yapacağı ameliyat 2 yıldır bilim dünyasının gündeminde.
Canavero planını dünyaya açıkladığında, ağır engelli Rus bilgisayar bilimcisi Valery Spiridonov, dünyanın ilk canlı kafa nakli için gönüllü olmuştu. 31 yaşındaki Spiridonov'un kafası, beyin ölümü gerçekleşmiş sağlıklı bir vücuda geçirilecekti.
Yaklaşık iki yıldır devam eden hazırlık sürecinin son safhasında Valery Spiridonov, dünyanın ilk kafa nakli sürecinden ayrıldı. Gerekçesi ise doktor Canavero’nun tekrar yürüyebileceğinin, normal bir hayata sahip olacağının ve hatta hayatta kalmasının bile garantisinin olmadığını söylemesiydi.
SPIRIDONOV'UN TAVRI ELEŞTİRİLDİ
Spiridonov, "İtalyan doktora güvenemeyeceğim göz önüne alındığında, sağlığımı kendi elime almak zorundayım. Çelik bir implantla omurgamı düz tutabileceğim oldukça başarılı olan bir yöntem var.” açıklamasında bulundu. Rus hastanın bu tavrı, bilim camiasında fazlasıyla eleştrildi.
İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, bütün bu tartışmaların gölgesinde dünyanın ilk kafa nakli, Prof. Sergio Canavero önderliğindeki ekip tarafından Çin'de bir ceset üzerinde yapıldı. Ameliyatın, kopuk bir başın omurgayla, sinirlerle ve kan damarlarıyla yeniden bağlanmasıyla yapıldığı belirtildi.
Ameliyatın canlı insan üzerinde yapılması için Çin'de çok sayıda gönüllünün olduğu da iddia edildi.
HEM ETİK, HEM TEKNİK TARTIŞMALAR VAR
Kafa nakli bilim dünyasını ikiye bölmüş gibi görünüyor. Çok sayıda uzman, mevcut teknoloji ile kafa naklinin gerçekleştirilemeyeceğini savunuyor. Diğer yandan kafa naklinin yasal olmasıyla ilgili büyük etik kaygılar da var. Bir başka endişe de kafanın halen canlıyken, ameliyatın başarısız olma ihtimali.
Uzmanlar kafa nakli geçiren kişinin uyandığında yaşayacağı acıdan da endişe ediyor. Case Western Reserve University’deki sinir bilimleri profesörü Jerry Silver, “Her kas, kemik ve her şey kesilecek. Hastanın bütün bu kesikler sonrası başında nasıl bir acı hissederek uyanacağını hayal edebiliyor musunuz?” diyor.
Canavero ise tüm eleştirilere rağmen operasyonun yüzde 90 oranında başarılı olacağını iddia ediyor.
KAFA NAKLİ AMELİYATI NASIL YAPILIYOR?
Bilim insanlarının verdiği bilgiye göre kafa nakli yapmak için öncelikle yeni ölen bir insanın vücudu ve naklin gerçekleştirileceği kişinin kafası, beyin hücrelerinin ölmemesi için soğutulacak. Ardından alıcı ve vericinin boyunları kısmi olarak kesilecek. Sonrasında ölen kişinin omuriliği dikkatli bir şekilde kesilecek ve gönüllünün vücuduna yerleştirilecek. Polietilin glikol maddesi kullanılarak, omuriliğin vücuda tam olarak oturması sağlanacak. Son aşamada ise tüm damarlar ile sinirler vücuda bağlanacak. Daha sonra nakil yapılan kişi, 3-4 hafta yapay koma halinde tutularak, omuriliğin vücuda iyice yerleşmesi sağlanacak.
- Etiketler :
- Haberler -
- Sergio Canavero
- Tıptaki Gelişmeler
- Teknoloji
- kafa nakli
- İtalya
- Çin
- Genel Sağlık