Kadınlar uzun yaşıyor, daha çok hasta oluyor

İstatistiklere göre Türkiye'de kadınlarda ortalama yaşam süresi 74, erkeklerde ise 70. Ancak kadınlar daha çok hasta oluyor ve üreme sistemi sorunları başı çekiyor.

Kadınlar uzun yaşıyor, daha çok hasta oluyor

11. Ulusal Kadın Hastalıkları ve Doğum Kongresi’nde konuşan TJOD 2. Başkanı ve Avrupa Kadın Doğum Koleji Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Baloğlu, Türkiye'de kadınların ortalama yaşam süresinin 74, erkeklerin 70 olduğunu söyledi. Prof. Baloğlu, kadınların üreme sağlığı sorunlarını erkeklerden çok daha fazla yaşadıklarını söyledi.


Bu sorunların 15-49 yaş aralığında arttığını söyleyen Baloğlu’na göre, bu tabloda, kadına verilen hizmetinin yetersizliği kadar, kadınların bilinç seviyesi de etkili: ”Türkiye, kadına sağlık hizmeti sunulması konusunda birçok ülkenin gerisinde. Kadınların da özellikle gebelik konusunda farkındalıkları yetersiz. Bu da eğitim eksikliğinden kaynaklanıyor. Kadınlarda; gebelikte kilo alımı, taramaların zamanında yapılması, kullanılan ilaçlar, tansiyon ve şeker takibi gibi hem kendisinin hem de bebeğinin ölümünü önleyecek konularda yeterli bilinç yok.”

Dünyada gebeliklerin yaklaşık beşte birinin düşükle sonuçlandığını belirten Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir de gebelik döneminde yaşanabilecek sorunlara parmak bastı. Gebeliklerin yaklaşık % 20'sinde kanama ile karşılaşıldığını ifade eden Demir, erken gebelikteki yoğun kanamaların mutlaka incelenmesi gerektiğini söyledi.

Kanamalı gebeliklerin % 12'sinin düşükle sonuçlandığını dile getiren Demir, "Kromozomal anormallikler, ileri anne yaşı, düşük hikayesi, enfeksiyonlar, ilaçlar, çevresel etkenler, kronik hastalıklar, bağışıklık sistemi bozuklukları, rahim ve rahim ağzının yapısal anormallikleri düşüklere neden olan önemli risk faktörlerdir" dedi.

"NAKİL RAHİMLE GEBELİK ÖNEMLİ BİR BAŞARI"
Akdeniz Üniversitesi’nde yapılan dünyadaki kadavradan ilk rahim nakline değinen TJOD Saymanı Doç. Dr. Eray Çalışkan ise nakil rahimle gebelik sağlanmasının önemli bir başarı olduğunu söyledi. Naklin tıpta önemli bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Çalışkan, “Bunu yapan Türk doktorlarıyla gurur duyuyorum” diye konuştu.

TAŞIYICI ANNELİK BAŞARIYI ARTIRABİLİR
2011'de kadavradan rahim nakli yapılan Derya Sert hamile kalmış, Sert'e 2 Nisan'da embriyo transferi yapılmış ve 12 Nisan'da da gebelik sonuçlarının olumlu olduğu yönünde açıklama gelmişti. Ancak gelişen sorunlar nedeniyle hamilelik geçtiğimiz günlerde sonlandırıldı. Gebelik için tek yöntemin bu olmadığını, taşıyıcı annelikle de başaralı sonuçlar alınabildiğini belirten Doç. Çalışkan, bu sayede anne adayında ameliyatlara bağlı gelişebilecek sağlık sorunlarının önlenebileceğini söyledi.

Taşıyıcı anneliğin İran'da serbest, Türkiye'de ise yasak olduğunu hatırlatan Çalışkan ayrıca gebelikte folik asit, iyot ve vitamin B12 kullanılmasının önemine vurgu yaptı. Doç. Çalışkan, anne adaylarını, “Bunları kullanmadığınız takdirde bebeğinizin ömür boyu bir bedel ödeyeceğini bilmelisiniz” sözleriyle uyardı.

İDRAR KAÇIRMA ALZHEİMER VEYA MS BELİRTİSİ OLABİLİR
Yaşlandıkça kadınların jinekologlardan beklentilerinin arttığını belirten Prof. Dr. Ateş Karateke ise
ilerleyen yaşlardaki en önemli sorunlardan birinin pelvik taban kaslarında oluşan sarkmadan kaynaklanan idrar kaçırma sorunu olduğunu söyledi. Bu durumun kadının hem yaşam kalitesini hem de cinsel hayatını olumsuz etkilediğini vurğulayan Prof. Karateke, ayrıca Alzheimer ve MS başlangıcında da idrar kaçırmanın olabileceğinin altını çizdi. Kadınların genelllikle bu sorunları dile getirmekten kaçındığını anlatan Karateke, "Jinekologların bu konuda daha duyarlı olması, şikayetleri sorgulayıp tanı koyması gerekir" dedi. Karateke, sorunun ameliyatla çözüme kavuşturulduğunu, başarı oranının ise %90'dan daha fazla olduğunu sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...