Kadınlara folik asit tavsiyesi

Uzmanlar doğurgan yaşlarındaki kadınların çocuk sahibi olmak niyetinde değilse bile folik asit almasını tavsiye ediyor.

Kadınlara folik asit tavsiyesi

Bir doğum anomalisi olan Spina Bifida ile ilgili çalışmalar yapan İskoç bir kuruluş, Ocak ayından bu yana bölgede bu anomaliyi taşıyan 15 çocuk doğduğunu, bunun normal rakamların iki misli olduğunu açıkladı.

Kuruluş anne adaylarının, bu tür doğum anomalilerini azalttığı kanıtlanmış olan folik asit takviyesini almakta genellikle geciktiği görüşünde.

Çok sayıda planlanmamış hamilelik olduğundan, kuruluş cinsel olarak aktif ve doğurgan kadınların çocuk sahibi olmayı düşünmüyorlarsa bile folik asit takviyesi almalarının bu tür anomalileri azaltacağını söylüyor.

Spina Bifida ile doğan çocuklar genellikle belden aşağı felç oluyor ve yaşamları boyunca omurilik, bağırsak ve idrar kesesi hastalıkları çekiyor.

Bazı çocuklar beyin hasarıyla da doğabiliyor.

Araştırmalar hamile kalmadan üç ay önce ve hamilelik boyunca folik asit takviyesi alındığında bu tür vakaların %75'inin önlendiğini gösteriyor.

İSKOÇYA'NIN ÖZEL DURUMU

İskoçya'daki Spina Bifida kuruluşunun başkanı Doktor Margo Whiteford, bu yıl söz konusu anomaliyle doğan bebeklerin sayısındaki artışın ne kadarının folik asit alımıyla bağlantılı olduğunu bilmediklerini kabul ediyor.

Ama kadınların genel olarak folik asit almaya çok geç başladıklarını söylüyor.

İskoçya, İngiltere içinde en fazla çocuğun spina bifida anomalisi ile doğduğu bölge, çünkü İskoç anneler hamilelik döneminde anomali saptansa bile kürtaja başvurmakta daha isteksiz.

İngiltere çapında hamilelik döneminde anomali saptandığında kürtaj oranı %90. Bu oran İskoçya'da %50'ye iniyor.

2007 yılında İngiltere Gıda Standartları Kurumu ekmek ve una folik asit ilave edilmesini tavsiye etmişti.

Ama yeni bir araştırma bunun bağırsak kanseri tehlikesini artırabileceğine işaret edince, bu tavsiyenin uygulanması geciktirildi.

Gıda Standartları Kurumu ayrıca hamile olmayan bir kişinin dengeli beslenmek suretiyle yeterli folik asit alabileceğini, ama hamile bir kadının hamileliğin 12. haftasına kadar günde 400 mikrogram folik asit alması gerektiğini de kaydediyor.

Sayfa Yükleniyor...