Kanser hastasına makyaj motivasyonu

Kalıcı makyaj, kemoterapi sonrası kaş ve kirpiklerini kaybeden kanser hastalarına pozitif motivasyon sağlıyor.

Kanser hastasına makyaj motivasyonu

Kanser, yanık, kaza gibi sebeplerle kaş ve kirpiklerini kaybeden kadınların imdadına yetişen kalıcı makyaja; kaşları, kirpikleri seyrek olan, hatlarının belli olmasını isteyen veya gündelik hayatın koşuşturmasında her gün makyaj yapmaya zaman bulamayanlar da rağbet ediyor. 3 yıl kalıcı olan uygulama dudaklara da yapılabiliyor.

Güzellik ve Estetik Uzmanı Emine Kılıçvuran, “Mesela geçen gün trafik kazası sonucu yüzünün yarısı alınmış bir kadına uygulama yaptık ve çok güzel sonuçlar aldık” diyor.

Kalıcı makyaja erkeklerin de ilgisi var. “Erkekler daha çok saç diplerine noktalama işaretleriyle kıl kökü varmış görünümü veren uygulamayı yaptırıyor” diyen Kılıçvuran, herhangi bir sağlık sorunu olmayanların yanı sıra özellikle kanser ve vitiligo hastalarının uygulamaya çok ilgi duyduğunu söylüyor: "Kemoterapi nedeniyle dökülen saçlar peruk veya bandanayla kamufle edilirken, yüzde oluşan solgun ifadenin önüne geçmek için de kalıcı kaş makyajı yaptırılıyor. Ten rengine uygun yapılan makyaj, vitiligo hastalarında da memnuniyet yaratıyor, zaten doktorlar da buna onay veriyor.”

Kalıcı makyaj, doğal pigmentlerin cilde yerleştirilmesiyle yapılıyor. Örneğin kaş yapılacaksa önce kişinin isteğine göre kaşa şekil veriliyor. Sonra bölge lokal solüsyonla uyuşturuluyor, tek kullanımlık, çok ince ve steril iğnelerle boya derinin altına enjekte ediliyor.

SERTİFİKALI ÜRÜNLERLE VE EHİL ELLERDE YAPILMALI
Peki uygulamanın sağlık açısından herhangi bir sakıncası var mı? Tamamen bitkisel ürünler kullanıldığını belirten Kılıçvuran, “Bu ürünlerin Bakanlığı’ndan onaylı ve sertifikalı olması gerekiyor. Ancak işlemin sorun yaratmaması için uygulayan kişilerin de uzman olması şart. Yani ehil ellerde, sertifikalı ve onaylı ürünlerle yapıldığı sürece herhangi bir yan etki yaşanmıyor" diyor.

SIK UÇUK ÇIKARANLAR KORUYUCU İLAÇ KULLANMALI
Dermatoloji Uzmanı Dr. Eda Tiftikçi’nin cevabı ise şöyle: “Kalıcı makyajda sağlık açısından herhangi bir sorun yok. Ancak alerji ve enfeksiyon riski olabilir, bu nedenle malzemenin steril ve tek kullanımlık olması gerekiyor. Bir de ağız etrafında çok uçuk geçirenler, kalıcı dudak makyajı yaptırmadan önce cilt doktorlarına danışarak uçuktan koruyucu bir ilaç kullanabilirler. Çünkü kişinin herpesi varsa, bu tür uygulamalar uçuğu tetikleyebilir.”

KANSER HASTASI ONKOLOĞUNDAN ONAY ALMALI
Uzm. Dr. Eda Tiftikçi’ye göre dikkat edilecek bir nokta da kanser hastalarının bu tür işlemleri yaptırmadan önce onkologlarına danışmaları:

Kanser hastasına makyaj motivasyonu - 1


“Çok küçük bir işlem dahi olsa hasta, kullandığı ilaçlar nedeniyle onkoloğuna sormalı. Çünkü kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar ciltte farklı bir renklenme yapıyorsa, kalıcı makyaj istenilen sonucu vermeyebilir. Yani tedavi veya hastalık açısından herhangi kötü bir etkileşim olmaz ama daha iyi görünmek isterken daha kötü görünme söz konusu olabilir. Bu nedenle kanser hastaları ancak onkologları uygun görürse yaptırabilirler.”

Estetik ve Güzellik Uzmanı Emine Kılıçvuran da, “Biz zaten kanser, vitiligo gibi hastalara uygulama yapmadan önce doktorlarına danışmaları gerektiğini mutlaka söylüyoruz. Doktorları onay verdiği takdirde uygulamayı yapıyoruz” diyor.

Kişi, uygulamadan bir gün sonra işine gidebiliyor. Birkaç gün içinde açılmalar oluyor ve yapılan makyaj ortaya çıkıyor. 2 gün işlem yapılan bölgeye su vurmamak ve yumuşatıcı bir pomad kullanmak, dikkat edilecek noktalar arasında.

Sayfa Yükleniyor...