'Kilo kontrol hareketi' başladı

Türk Obezite Vakfı (TOV), Türkiye'de hızla artan ve önemli sağlık sorunlarına yol açan obezite konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla ''Kilo Kontrol Hareketi'' başlattı.

'Kilo kontrol hareketi' başladı

TOV Başkanı Prof. Dr. Hasan İlkova, ''www.kilokontrolhareketi.com'' internet sitesini hayata geçirdiklerini söyledi.

Sitede kilo kontrolü için yönlendirici bilgilerin yer aldığını belirten İlkova, ''Sitemiz kişilerin kolaylıkla beden kütle indeksini hesaplayabilecekleri, kendi kilo kontrol planlarını oluşturabilecekleri, sağlıklı beslenme, egzersiz ve destek tedaviler konusunda bilgi alabilecekleri bir platform'' dedi.

Obezitenin, çağın en tehlikeli sağlık sorunlarından biri haline geldiğini ve kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, diyabet, inme ve kanser gibi birçok ciddi hastalığa yol açabileceğini vurgulayan İlkova, ''Son yıllarda Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünyada fazla kilolu ve obez insanların sayısı hızla artıyor. Dünya Örgütü verilerine göre dünyada 400 milyonun üzerinde obez ve yaklaşık 1,6 milyardan fazla kilolu birey bulunuyor. Bu rakamların 2015 yılında 700 milyon ve 2,3 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor'' diye konuştu.

OBEZİTEDE 12 YILDA YÜZDE 13 ARTIŞ
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesinden Prof. Dr. İlhan Satman da ilkini 1998 yılında gerçekleştirdikleri ''Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması''nı geçen yıl tekrarladıklarını söyledi.

İlk çalışmanın 25 bin kişiyle yapıldığını ifade eden Satman, ikinci çalışmanın 26 bin kişiyle gerçekleştiğini belirterek, 12 yıllık süreçte Türkiye'deki diyabet oranının arttığını söyledi. Satman, diyabete zemin hazırlayan en önemli faktörün obezite olduğunu vurgulayarak, ''Türkiye'de obezitenin görülme sıklığı 1998'de yüzde 22 iken 2010'da yüzde 35'e yükseldi'' dedi.

İlk çalışma sonuçlarına göre, kadınlarda erkeklerden daha fazla oranda obezite görüldüğünü belirten Satman, ''12 yıldaki yüzde 13'lük artışla bu farklılık azalmış durumda. Kadınlardaki obezite sıklığı 12 yılda yüzde 35 artmış ama bu rakam erkeklerde yüzde 107 civarında. Bunun oluşmasında hızla değişen yaşam tarzı etkili. Erkekler de artık masa başında oturacakları işlerle uğraşıyorlar. Bir de tabii beslenme alışkanlıklarımız çok hızlı bir şekilde değişiyor. Besin çeşitliliği azaldıkça, tek tip beslenmeye gittikçe hem obezite hem de diyabet artıyor'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...