Kırmızı et tüketimine dikkat

Uzmanlar yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle uyarıyor: Gün içinde birden fazla kez et tüketmek, bayram ziyaretlerinde ağır tatlı, şeker, çikolata yemek, hem sindirim sistemini hem de kalp-damar sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Kırmızı et tüketimine dikkat

Kırmızı etin ağırlıklı tüketildiği Kurban Bayramı’nda dengeli beslenmek büyük önem taşıyor. Çünkü aşırı yağlı ve şekerli besinler tüketmek, başta kalp olmak üzere birçok organı olumsuz etkiliyor.

Hayvansal kaynaklı proteinlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriklerinin fazla olduğuna dikkat çeken ve bu besinlerin kontrollü tüketilmesi gerektiğini belirten Uzman Doktor Ayhan Tokgöz, bayram için beslenme önerilerini şöyle sıralıyor:

• Sabah mutlaka kahvaltı edin. Kahvaltınız hafif olmalı ve her besin grubunu içermeli.
• Günde ortalama 2-2,5 litre su içmeyi ihmal etmeyin.
• Bayram ziyaretlerinde çok fazla çay ve kahve ikramı olabilir. Çayı ve kahveyi kontrollü tüketin.
• Et tüketiminize paralel olarak sebze tüketimini de arttırın.
• Yeni kesilmiş kurban etinin sindirimi çok zordur, hazımsızlık yapabilir. Ayrıca sert olduğu için pişmesi de zordur. Buzdolabında 1-2 gün beklettikten sonra tüketebilirsiniz.

Kırmızı et tüketimine dikkat - 1

• Ziyaretlerde ikram edilen ağır tatlılardan kaçının. Tercihiniz meyve veya sütlü tatlılar olmalı.
• Kurban etinin çok yağlı kısımlarını tüketmeyin.
• Lezzeti arttırmak için kurbanın iç yağlarını kullanmayın.
• Etleri kavurmayın, kızartmayın. Buğulama, ızgara ve haşlama etleri tercih edin.
• Sakatatların ve kelle paçanın kolesterol ve yağ miktarı fazladır. Dikkatli tüketin.
• Kolesterolünüz varsa size ikram edilen kurbanlık et tüketiminiz sadece tadımlık olmalı.

Kurban keseceklerin de tüm etleri kısa zamanda tüketemeyeceklerine dikkat çeken Dr. Ayhan Tokgöz, eti doğru saklanmanın önemini de vurguluyor. Etin besin öğelerini kaybetmemesi ve mikroorganizmaların çoğalmaması için buzdolabında 0-2° derecede 3-5 gün, derin dondurucuda -18° derecede 3 ay saklanabileceğini belirtiyor.

Sayfa Yükleniyor...